Прокурорската колегия ще отговори на Кьовеши за делегираните прокурори

0

Много от членовете на Прокурорската колегия във ВСС застанаха зад избора си европейски делегирани прокурори и декларираха, че ако трябва да го повторят, отново ще гласуват за вече излъчените десет кандидатури.  

В рамките на малко повече от половин час съдебните кадровици обсъдиха писмото от европейския главен прокурор Лаура Кьовеши от 25 февруари, с което тя иска допълнителна информация за българските кандидати и единодушно решиха, че ще отговорят на всички нейни въпроси. Отговорите ще са на десетки страници, но съдържанието се оказа конфиденциално.

След края на дебата, стенограмата от който също ще бъде пратена до офиса на Кьовеши в Люксембург, главният прокурор Иван Гешев обяви, че не вижда никакъв проблем в тази комуникация:

„Както всички разбраха, най-после, надявам се, в България, сме в хода на една неприключила процедура. Нормално е в хода на различни процедури да има някакви въпроси, които трябва да се изясняват. Добрият европейски подход, който ние спазваме заедно с колегите в един партньорски разговор,  при едни консултации, ако има някакви въпроси, които трябва да бъдат обсъдени, да бъдат обсъдени“

По-рано Евгени Иванов, член на Прокурорската колегия, нарече „процедурно нетърпение“ поисканата от европейския главен прокурор допълнителна информация. Според Иванов писмото на Кьовеши е пристигнало във Висшия съдебен съвет преди цялата документация от избора да бъде изпратена в офиса на Европейската прокуратура в Люксембург.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече