Протестите с искане за оставките на правителството и на главния прокурор не стихват

0

Нов протест с искане за оставките на правителството и на главния прокурор се провежда на столичния площад „Независимост“. Участниците в демонстрацията организираха жива верига, с която отново блокираха движението по булевард „Цар Освободител“. Жива верига от полицаи пък им попречи да тръгнат към сградата на Народното събрание. След това движението беше освободено. Солидарни с протестиращите шофьори подават сигнали с клаксоните си, докато преминават по булеварда, предава БНР.

Две жени са пострадали:

Една жена пострада, след като кордонът опита да изтласка протестиращите към тротоара. Според очевидци, тя е била блъсната от полицай и е паднала на земята, удряйки главата си в жълтите павета.  Лекари от „Спешната помощ“ помогнаха и на пострадала. Според очевидец, на нея ѝ е призляло от горещината: 

„Жената се опъна на тротоара и каза, че там ще остане. Стоя на слънцето. Явно много ѝ дойде и от емоцията или обезводняване, не знам и припадна жената. Аз съм я виждала и предишните дни тука да идва тази жена. Това са хората, които идваме на протестите“.

На друг протестиращ му прилоша, но полицаите го напръскаха с вода и състоянието му се подобри.

Присъстващите обвиняват премиера Бойко Борисов за вчерашните сблъсъци с полицията. По техни думи провокаторите не са част от мирния протест, в който те са участвали.

Пред новата сграда на Народното събрание е и палатковият лагер на майките на децата с увреждания. По информация на БНР те имат позволение за това. 

Организаторите от т. нар. „Отровно трио“ са на мястото. 

Велислав Минеков заяви за БНР, че при сблъсъците вчера е имало „насилие, което е пожелано от държавата, премиера и от главния прокурор“.

„Добре организирано насилие, което започна още от сутринта. Като журналист, как се чувствате след като ваши колеги пострадаха? Видяхте ли лицето на Димитър Кенаров, пребиван заради това, че е журналист? Видяхте ли лицето на Канна Рачева, която беше препръскана с газ. Аз видях следното – абсолютно добре организирана ситуация с малки дребни бандити, които трябваше да предизвикват полицията през цялото време, което беше пожелано и направено със съдействието на полицията и по поръчка на премиера“. 

Велислав Минеков коментира, че е видял как носят саморъчни бомбички:

„Не съм ядосан, бесен съм от това, което се случи. 186 души са задържани, от тях 90 са в тежко състояние, пребити. Сутринта полицията ни обяснява за ранени полицаи, къде са тези ранени полицаи. Знаете ли какво е минало през болницата? Знаете ли, че районните управления в момента са пълни с хора и няма къде да ги сложат, стоят прави, подредени като риби вътре. Непрекъснато получавам информация от адвокати, които ги защитават. Това е група от 15-20 души адвокати. Информация получавам всяка минута. И в момента дори получавам също“.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече