Протестно шествие организира новосформираното „Движение за култура“

0

Протестно шествие организира днес новосформираното „Движение за култура“, в което влизат поддръжници на уволнения от Народния театър режисьор Александър Морфов.

Те настояват за законови промени в сектора, както и за стратегия за развитието на културата, и за оставката на директора на Народния театър Васил Василев.

Режисьори и актьори ще се съберат в ранния следобед пред министерството на културата и това е началната точка на демонстрацията им, която ще премине покрай президентството и ще финишира пред Министерския съвет.

„Движение за култура“ ще внесе исканията си до президента, премиера и министъра на културата. В отворено писмо, публикувано във Фейсбук профила на режисьора Лилия Абаджиева, се казва, че организацията е формирана по силата на един повод и една причина. Поводът е разрушителната криза в Народния театър, която изисква неизбежно и спешно директора на институцията Васил Василев да си подаде оставката, а упорстването му да остане на поста ще отвори трудно поправими рани в българската култура.

„Изискваме спешното изработване и приемане на адекватен закон за сценичните изкуства в България, в който да бъдат премислени всички структури на управлението и функционирането на институциите“, пише още в писмото.

При сформирането на движението преди дни актьорът Камен Донев заяви: „Как да се действа, когато някой си позволи такава, меко казано, грубиянщина и вандализъм? Ето това е, което трябва да се реши в бъдеще – какъв механизъм да има, регулаторен, който да не позволява на един директор да превишава моралните норми“.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече