Протест пред сградата на ЕК в София в подкрепа на пребития в Охрид Християн Пендиков

0

„Справедливост за Християн от Охрид! НЕ на дискриминацията на българи“, е мотото на протеста, който се провежда пред сградата на Европейската комисия в София.

Въпреки че събитието е обявено като неполитическо, в демонстрацията участват членове на ВМРО, „Възраждане“ и други организации. Сред протестиращите е и лидерът на „Възраждане“ Костадин Костадинов.

Студентите от СУ Димитър Панчев Владимир Чешмеджиев коментираха за „Хоризонт“:

„Днес просто ще се съберем обикновени граждани, съмишленици, които да изразим своето недоволство от това, което се случва с нашите сънародници, от това, че те са нападани на база, на основа техния етнос, което е абсолютно недопустимо. Изрично трябва да кажем, че тази кауза е общобългарска за всички. Изрично сме обявили, че това събитие не е политическо и всякаква партийна агитация е абсолютно забранена, и да има политически лица. Просто тази тема се използва и за политически цели и това е недопустимо…“.

„Имаше и провокатор, между другото…“.

Полицията задържа мъж с автомобил, който отправи реплики към участниците в протеста.

Евродепутатът Ангел Джамбазки призова ЕК да реагира остро заради побоя над Християн Пендиков  в Охрид.

„И ние сега сме тук, за да кажем на тези трябва ли някой да бъде убит, защото е българин, и тогава да се сетят, че в Република Северна Македония се извършва етническо прочистване на основа на националното самосъзнание на хората там. Трябва ли да продължим да се правим, и те да продължат да се правят, че не виждат десетките, стотици, хиляди сигнали, които им изпращаме, и в които уведомяваме Европейската комисия, Европейския парламент, Съвета на ЕС, всяко председателство, както е в случая, че има нападения, мотивирани от етническия произход на нападнатите“

Снимки: Даниел Инков

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече