Проф. Бранислав Сланчев: Няма магическо решение в тази война. Всичко ще е бавно и кърваво

0

Украинската офанзива беше по-бавна, отколкото мнозина се надяваха, но това се дължи както на забавянето на западните оръжейни доставки, така и на отбранителните съоръжения на Русия и минираната огромна територия – „голяма колкото Флорида“.

Това обясни пред БНР проф. Бранислав Сланчев от Калифорнийския университет, преподавател по политология и военни науки.

„Има места с по 6 мини на квадратен метър – невероятно сложни за преодоляване препятствия. Западът и украинците ги бяха подценили. Там всичко е минирано – пътища, полета край тях, горички…“

Ако украинците пробият през тези полета и достигнат отбранителната линия – т.нар. линия на Суровикин, с по-големи сили, всичко е въпрос на достатъчно маса, допълни той.

След чувствителните загуби при първия опит за пробив, украинците смениха тактиката и започнаха да изчистват минните полета, посочи Сланчев.

Америка никога няма да тръгне да преодолява тези минни препятствия в ситуация, в която няма превес с авиацията, отбеляза той. По думите му нещата в Украйна се случват „бавно, със сапьори, с пълзене, под постоянен обстрел„.

Проф. Сланчев изрази съмнения, че ще стигнат до Мелитопол, но смята, че „Токмак е достижим“.

И двете страни имат сериозни загуби, отчита преподавателят. По думите му това значи, че ще има мобилизация наново, и в Русия, и в Украйна. 

„Украинците няма да тръгнат на преговори, даже ако започнем да им спираме доставките на оръжия или боеприпаси“, прогнозира Бранислав Сланчев.

Няма магическо решение в тази война. Русия е опасен и сериозен противник, така че всичко ще е бавно и кърваво, както досега.“

До идната зима украинците трябва да вземат под огневи контрол доставките на оръжия и припаси по южния коридор, подчерта преподавателят в Калифорнийския университет.

Според него украинците ще са във временно неизгодна позиция за зимата и идващата пролет и ще има период от няколко месеца, в който ще са в доста тежка ситуация. Трябва да влязат в зимата с изгодни позиции, изтъкна той.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече