Проф. Витанов: Омикрон е добре спънат

0

Няма суперпожар, вирусът е добре спънат, не може дори да достигне контролното число от 15 000 регистрирани нови случаи на ден. Това написа в социалните мрежи математикът проф. Николай Витанов.

По думите му пожарът гори неравномерно, защото имаме късмет. Така той ще прегори на някои места, преди да се разгори на други. И с подходящ контрол на тази ситуация няма да има суперпожар.

„Започна решителната седмица, втората от царстването на Омикрона. В нея той трябва да достигне пика си. Трябва, но е спънат добре, както виждате. Не вярвах, че контролът на хаоса може да работи тъй добре в наши условия, но ето на, справяме се много добре“, пише още проф. Витанов.

Той обяснява трите седмици на царуване на вируса – първата – растеж към пика, втората достигане на околопиковата област и пречупване на тренда на растеж на новите случаи. Трета е пречупване на тренда на растеж на заетостта на леглата и към края на седмицата. Според него сега сме във втора седмица, през която ще достигнем пиковите стойности и пречупване на тренда.Той е изчислил, че базовото репродуктивно число днес е 1.12., което е под 1.3 и показва, че Омикронът е „спънат добре и кръвта му тече“. Няма суперпожар.

Той отчита още, че няма заетост на 80% както на интензвините, така и на обикновените легла в болниците.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече