Проф. Иво Христов: На всеки 10 години българите се ориентират към нов спасител

0

„На изборите се потвърди една закономерност за българския преход – на всеки десет години българите се ориентират към нов спасител. Този период е на възход, амок. След това ще дойде разколебаването и омразата… Намираме се в политическо безвремие. България е страна от третия свят, имаме имитация на демокрация, зад която се криеше един авторитарен режим. Ще минем през поредица от политически кризи. Политическата ни система не е автентична“.

Това каза пред БНР социологът проф. Иво Христов, избран за депутат от БСП. Според него моделът на ГЕРБ окончателно се е амортизирал.

„От ГЕРБ заложиха на погрешен подход спрямо тези избори. Дори да имат 100 депутати, ако не могат да съставят правителство, все едно че имат един. Но връзката между малкия и главния мозък е дефицит за някои хора. Режимът на ГЕРБ в последните години беше горестна реплика на късния живковизъм“.

В предаването „12+3“ проф. Христов допълни:

„Едните сили по някакъв начин ще се опитат да сглобят нещо като кабинет. Който състави такъв кабинет, ще е заложник на БСП и на ДПС. През цялото време този кабинет ще бъде с пистолет на слепоочието и той ще гръмне, когато една от тези сили реши, че този кабинет не му е изгоден. Другата позиция е явяване на нови избори, въпреки че процесът на предсрочни избори крие много въпросителни“.

По думите му ГЕРБ няма да успее да състави правителство, а партията на Слави Трифонов ще върне мандата:

„Третият вариант е да се сглоби нещо от останалите сили и около тях да се формира мнозинство, което не изключвам, че ще бъде подкрепено от ГЕРБ. Това ще е ирония“.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече