Проф. Кожухарова: Възрастните да се ваксинират и срещу грип

0

Има програма за ваксинация за хора над 60 години срещу грип. Препоръчваме на възрастните хора да се ваксинират. Това заяви проф. Мира Кожухарова – съветник на здравния министър пред Нова телевизия.

„При леките форми на коронавируса на практика няма разлики с грипа. Предлагат разстоянието между двете ваксини да е около 2 седмици”, каза още проф. Кожухарова.

Процентът на ваксинираните не е много висок, някъде над 20%. Но това е толкова малко. Моите колеги с надежда броят всеки, който си поставя първа доза, с надеждата, че броят на ваксинираните ще се увеличи.

Специалистът изрази съжаление за ниския брой ваксинирани.  „Много бавно върви, много малко, което продължава да ме учудва. Всички чакахме да се появи ваксината, за да разрешим проблема и да си върнем доколкото може обратно живота, с който сме свикнали. Сега имаме ваксина, а не я използваме. По света не е така – имат ваксини, говорят за трета доза”, коментира проф. Кожухарова.

Съветникът на здравния министър обърна внимание, че има разлика между реимунизация и трета доза на ваксина.  „Има разлика между реимунизация и трета доза. Тя е за хора, които не реагират достатъчно добре на ваксината. Това се наблюдава и при други ваксини. При тях е въведена по-сложна схема за ваксинация, така че и те да създадат имунитет. Третата доза във всички случаи е необходима за тези с подтисната имунна система по някакви причини. При тях имунитетът след имунизация е по-слаб”, обясни тя.  Проф. Кожухарова смята, че все още не сме в пика на четвъртата вълна на коронавируса. Тя уточни, че има забавяне на процеса на разпространение.

„За съжаление, процентът на положителните проби много бавно, но продължава да расте. Това говори, че вирусът циркулира между нас, но темпът на нарастване е бавен. Това може и да е в резултат, че от 2 септември говори ефективно, че трябва да се затегнат мерките”, каза проф. Кожухарова.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече