Проф. Красимир Калинов: На политиците не бива да се дава да пипат Изборния кодекс

0

Предложенията за промени, свързани с предстоящите избори, не целят да защитят здравето и живота на хората, а да накарат колкото се може по-малко хора да отидат да гласуват, а това е страшно“. Това каза професор д-р Красимир Калинов, бивш член на ЦИК, във връзка с одобрените от Πpaвнaтa парламентарна ĸoмиcия пpoмeни, свързани с предстоящия вoт, които управляващите предложиха да бъдат направени през Закона за извънpeднoтo пoлoжeниe.

Проф. Калинов подчерта, че на ЦИК ѝ се вменява да се съобразява със закон, който е с изтекъл срок на действие:

„Законът за извънpeднoтo пoлoжeниe беше валиден до средата на април 2020-а година. Той е с изтекъл срок“.

Според него няма реални противоепидемични мерки в тези предложения, те показват, че целта е да не се гласува масово.

„На политиците не бива да се дава да променят и да пипат Изборния кодекс! Трябва по някакъв начин да се търси друго решение – да нямат право да пипат тази материя, даже да си помислят да пипат. Това е кодекс, не може кодекс да се променя със закон“.

Бившият член на Централната избирателна комисия обясни, че според Изборния кодекс ЦИК е длъжна да организира изборите, а защитата на населението от епидемията не е в компетенциите ѝ.

По думите на проф. Красимир Калинов на предстоящия вот ще има много ниска избирателна активност, което ще бъде в полза на няколко партии. Той посочи, че освен коронавируса и липсата на избор за кога да се гласува ще е причината за малкия брой избиратели, които ще излязат да гласуват на 4 април.

„Машините, с които ще се гласува, са стара и много лесно манипулируема технология, която не отговаря на съвременните стандарти. Другият проблем ще е с вписването на резултатите в протоколите – разписките ще се броят ли, или само от паметта на машината ще се взема резултатът. А какво става, ако има разминаване между двете? Все въпроси, които остават без отговор“.

Красимир Калинов изказа мнение, че за въвеждане на активна регистрация ще трябва да се промени Конституцията, защото не може чрез активна регистрация да се лишават хора от право на глас, което е конституционно право.

Според него т.нар. мъртви души предопределят невъзможността да се гласува от чужбина по пощата:

„Манипулациите, които тогава могат да се случат, ще бъдат такива, че сегашните манипулации, които се правят, ще ни се сторят като детска играчка“.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече