Проф. Радка Аргирова: Симптомите на COVID-19 са променени

0

Наблюдава се промяна в симптоматиката на COVID-19. Вирусът продължава да протича с кашлица и температура, но намаляват признаци като влошаването на вкуса или загубата на мирис. Това обясни в „Тази неделя“ вирусологът проф. Радка Аргирова.

По думите й ендемичното разпространение на вируса означава, че ще има „малки взривове“ на заболеваемостта, но само на локално равнище. Няма да се засяга цяла област или град, а само част – една паралелка или едно училище“.

Не е изключено вирусът да продължи да мутира, каза още професорът.

„Това е удобен период за тези, които не са се ваксинирали, да го направят. Вариантите на COVID-19 в момента са чувствителни към ваксините. Ако този, който не е ваксиниран, е над 60 години и има хронични заболяване, не е добре да допуска заразяване с този вирус“, посъветва проф. Аргирова.

 “Ако някой не е ваксиниран, спокойно да се ваксинира с ваксините, които имаме в момента. Ако човек е ваксиниран с първия бустер, което е третото вливане, може да изчака новата вкасина. Тя е бивалентна, като засяга началния причинител и причинителя, който най-много шества по света – BA.5“, добави тя.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече