Путин вкара кръвожаден генерал във войната

0

Генералът, който изпълнява новата военна стратегия на президента Владимир Путин в Украйна, има репутация на жесток човек заради бомбардирането на цивилни при руската кампания в Сирия. Той е изиграл също известна роля при смъртта на трима протестиращи в Москва по време на неуспешния преврат срещу Михаил Горбачов през 1991 г., който ускори разпадането на Съветския съюз.

Генерал Сергей Суровикин, плешив и свиреп на вид, бе поставен начело на руските сили в Украйна на 8 октомври след смятана за колеблива дотогава инвазия, белязана от редица хаотични отстъпления и други неуспехи през близо осемте месеца на бойни действия.

Путин постави 56-годишния професионален военен начело на командването след взривяването на камион на стратегическия мост към Кримския полуостров, което смути Кремъл и създаде логистични проблеми за руските сили.

Суровикин запазва и поста си на началник на военновъздушните сили – позиция, която може да помогне за координирането на въздушните удари с други операции.

По време на последните бомбардировки някои руски военни блогъри публикуваха изявление, приписвано на Суровикин, в което се изразява намерението му да продължи атаките с нестихваща сила в опит да накара правителството в Киев да се подчини.

„Не искам да жертвам руските войници в партизанска война срещу орди от фанатици, въоръжени от НАТО“, цитират блогърите изявлението му. „Ние разполагаме с достатъчно технически средства, за да принудим Украйна да се предаде“, казва още той.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече