Путин и Макрон обсъждат ситуацията в Нагорни Карабах

0

В телефонен разговор с френския президент Еманюел Макрон руският президент Владимир Путин изрази загриженост от сблъсъците в Нагорни Карабах и участието на екстремисти от Сирия и Либия в конфликта, съобщава ТАСС, позовавайки се на пресслужбата на Кремъл, пише БГНЕС.

При обсъждането на ситуацията около Нагорни Карабах беше изразена сериозна загриженост относно продължаващите мащабни сблъсъци в зоната на конфликта и все по-активното участие на екстремисти, пристигащи от Сирия и Либия„, се казва в съобщението.

Според пресслужбата Путин подробно е информирал Макрон за стъпките, предприети от Русия в интерес на скорошно прекратяване на огъня и възобновяване на преговорите. „Потвърди се взаимното разположение за продължаване на координираните посреднически усилия на Русия и Франция, включително в рамките на Минската група на ОССЕ“, заяви пресслужбата.

От Елисейския дворец потвърдиха, че Еманюел Макрон е провел телефонен разговор с Владимир Путин. „Президентите обмениха подробно мнения относно кризата в Нагорни Карабах и постигнаха споразумение относно необходимостта от прекратяване на военните действия, за да се осигури връщане към преговорите на реалистична основа„, се казва в изявление на Елисейския дворец.

В същото време френската страна изрази мнение, че основната цел е „да се осигури продължаването на престоя на арменското население на тази територия, както и да се сложи край на страданията на цивилното население„.

По време на разговора Путин и Макрон също подчертаха своята решителност в борбата срещу тероризма. „Във връзка с неотдавнашните терористични атаки във Франция и двете страни подчертаха решимостта си да се борят с тероризма във всичките му проявления„, се казва в изявлението на Кремъл.

Президентите на Русия и Франция обсъдиха и изграждането на усилия за бързо стабилизиране на ситуацията в Либия. „Беше отбелязана и близостта на позициите и оценките на Русия и Франция относно ситуацията в Либия. Владимир Путин и Еманюел Макрон се обявиха за засилване на усилията за бързо нормализиране на ситуацията в тази страна„, заяви Кремъл.

Пресслужбата добави, че по време на обмена на мнения по проблемите на вътрешното украинско уреждане е подчертана необходимостта от стриктното прилагане на набор от мерки в Минск и всички постигнати споразумения във формат Нормандия, включително на срещата на върха в Париж през 2019 г.

Както се съобщава в Елисейския дворец, страните изразиха удовлетворение от съществуващото от 27 юли споразумение за прекратяване на огъня, „което е конкретен резултат от работата, извършена във формат Нормандия [Русия, Украйна, Германия и Франция].“ Президентът Макрон потвърди желанието си да продължи преговорите в тази рамка. усилия и призова президента Путин да подкрепи тази цел, каза Елисейският дворец. Лидерите се договориха за по-нататъшни контакти.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече