Путин награди с медал убиец-рецидивист

0

Главатарят на организирана престъпна група Иван Непаратов е загинал във войната в Украйна и с указ на Путин е награден с медал „За храброст“, както и с ордени „За кръв и храброст“ на т.нар. ЛНР и ДНР. Това съобщи изданието The Insider.

Непаратов е загинал на 5 август в град Артьомвск, Донецка област от „взривни осколки, проникнали в главата му“. В указа на Путин пише, че Непаратов е награден „за мъжество и героизъм, проявени при изпълнение на задачи по време на специалната военна операция“. 

Непаратов и осем члена от престъпната група са осъдени през 2013 г. Непаратов получава 25 години затвор. Не е излежал и половината от наказанието си, когато отива на фронта. Според следствието през 2013 г. Непаратов и съучастниците му нападат украинец, строителен ръководител, и откраднали от него 176 000 рубли. Същата година групата напада и семейство в село Сватково. 

През март 2010 г. Непаратов убива свой познат, който отказал да превози групата до следващото нападение. Убит е с 88 намушквания с нож. При нападението убиват предприемачка. Непаратов убива и трима свои длъжници, при това сумата на дълговете не надхвърляла 10 000 рубли (ок. 300 евро).

По-рано няколко медии съобщиха, че предполагаемият ръководител на ЧВК „Вагнер“ Евгений Пригожин лично посетил няколко затворнически колонии и вербувал затворници да воюват в Украйна. 

„Имам специални пълномощия от президента, да вървят по дяволите всички, трябва да спечеля тази дяволска война на всяка цена“, цитира Пригожин затворник от ИК-4 в Плавск, Тулска област. «Важные истории» твърди, че ЧВК „Вагнер“ предложила на затворници в две колонии в Петербург да отидат в Донбас, за да „помогнат да се открият нацистите“. Обещали им по 200 000 рубли за 6 месеца служба и амнистия, ако се върнат живи. 

Според медиите ЧВК „Вагнер“ са посетили минимум 17 колонии в 10 руски региона и завербувала над 1000 затворници да се бият в Украйна. В колония близо до Ростов на Дон има база за спецподготовка, в която съгласилите се да воюват, се обучават по 20 часа на ден. Първата група затворници е пратена на фронта на 20 юли. 

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече