Путин пак призова руснаците: Ваксинирайте се!

0

Необходимо е своевременно да се подложите на ваксина срещу коронавирус, този момент не трябва да се пропуска, каза руският президент Владимир Путин на среща с правителството, съобщава ТАСС.

Много е важно да се извърши навреме, отбеляза той.

По-рано няколко десетки души, включително адютантът му, се разболяха от COVID в обкръжението на президента. Както самият Путин обясни, това се дължи на факта, че те не са получили повторната ваксинация своевременно.

„Вярно, искам да ви кажа отново: всички, които се разболяха, се разболяха много леко. Говорих по цял ден с човек, който се разболя, Той почувства, че се е разболял на следващия ден. Температурата имаше само две дни и беше ниска и това е всичко“, каза Путин. 

Както отбеляза в отговор ръководителят на „Роспотребнадзор“ Анна Попова, „това е само ярка илюстрация на ефективността на ваксината и значението на навременната реваксинация“ срещу коронавирус.

Путин отбеляза, че не се е разболял от COVID след комуникация със служители, заразени с коронавирус и изрази надежда, че това няма да се случи по-късно.

Той се обърна към Попова и „като лекар“ да обясни, защото доколкото разбира ваксината „наистина е играла роля, нали?“, пита президентът.

Попова отговори утвърдително. „Абсолютно съм сигурна, че ваксината, с която сте ваксинирани, определено изигра роля. И мисля, че това е основното, което ви предпазва от инфекция, като се има предвид, че имунният отговор беше много висок“, каза шефът на „Роспотребнадзор“.

Положението с коронавирус в Русия сега е по-лошо от преди година: заболеваемостта вече е три пъти по-висока, а сред децата се е увеличила няколко пъти. Освен това през следващите месеци страната ще трябва да се изправи пред два нови вида грип, към които руснаците нямат имунитет.

Вицепремиерът Татяна Голикова на среща с Путин говори за новия план за борба с пандемията. Той предвижда по-специално безвъзмездни средства за региони и общини, които са „освободени от коронавирус“, съкращаване на времето за получаване на резултатите от тестовете за коронавирус и допълнителни мерки за стимулиране на ваксинацията.

Нова вълна – Броят на руснаците под лекарско наблюдение поради коронавирус за една седмица се е увеличил с 15%, до 967 хиляди, каза шефът на Министерството на здравеопазването Михаил Мурашко. В болниците има 212 хиляди души.

Както отбеляза Голикова, броят на случаите сега е три пъти по-голям от същия период на миналата година. Заболеваемостта сред децата се е увеличила драстично, което се дължи главно на разпространението на инфекцията в семействата, ненавременните посещения на лекар и самолечението.

Ваксинираните руснаци все още са много по-малко от необходимото: 47,4 милиона души са получили поне една доза от ваксината и 42,2 милиона са с две дози, още 1,9 милиона са ваксинирани отново или след заболяване. За да се постигне колективен имунитет, първо трябва да бъдат ваксинирани 35,9 милиона жители на страната, а още 7,6 милиона трябва да бъдат ваксинирани отново, тъй като те са ваксинирани или са били болни преди повече от шест месеца.

Друг проблем е разпространението на грип и „традиционни“ респираторни инфекции. Епидемичният праг за последната вече е надхвърлен в 62 от 85 региона на Русия, каза Анна Попова, ръководител на „Роспотребнадзор“.

Освен това руснаците ще трябва да се сблъскат с два нови вида грип през следващите месеци. В същото време в страната има нова голяма рискова група – тези, които наскоро са били болни от Covid.

План за действие – Голикова предложи пакет от мерки, насочени към борба с коронавируса, но без такива крайни стъпки като блокиране. Предлага се да се въведат ограничения за увеличаване на разпространението на COVID в отделни общини с предоставянето на федерална подкрепа за малкия и средния бизнес.

Регионите на Русия ще могат да обявят своята територия за „свободна от коронавирус“ и да получават безвъзмездни средства, които ще бъдат насочени за решаване на проблеми „по предложение на населението, живеещо на съответната територия“. Отделните общини ще могат да получат същия статут.

От средата на октомври ще се публикуват ежедневно данни за броя на ваксинираните в съставните единици на Федерацията и карта на заболеваемостта в регионален контекст.

Правителството препоръчва да се разшири практиката за използване на QR кодове: да се направят задължителни за посещаване на събития (с едновременно увеличаване на максималната посещаемост до 70% от капацитета) и ако е необходимо, да се приложат кодовете в различни области на обществения живот.

Очаква се времето за получаване на резултатите от PCR теста за коронавирус да се намали наполовина – от 48 до 24 часа от момента, в който материалът пристигне в лабораторията.

Вицепремиерът също посъветва да се провеждат стимулиращи събития за ваксинирани хора, като например теглене на парични награди.

В отговор Путин инструктира да се гарантира, че стимулът се дава не за „издаден сертификат, а за ваксинация“.

Инициативите на Москва – Кметът на Москва Сергей Собянин обяви редица инициативи, които властите в столицата планират да тестват.

По-специално, градът може да въведе експресни тестове за коронавирус в училищата, както и да разшири предварително обявения експеримент за създаване на точки за експресно тестване в търговски центрове и центрове за обществени услуги.

Друга област на работа е да се повиши нивото на ваксинация сред възрастните хора – то е под средното в Москва, каза кметът. 

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече