Първите ваксини на „Пфайзер“ идват в България по Нова година

0

Първите дози ваксина срещу коронавируса се очакват в България в края на годината или в началото на новата. Това съобщи здравният министър Костадин Ангелов по време работно съвещание за мерките в подкрепа на бизнеса и гражданите в условията на пандемията, проведено под ръководството на премиера Бойко Борисов, кадри от което се пуснати и във фейсбук профила на премиера.

Подкрепете независимата журналистика. Свободата има нужда от съмишленици.Направи дарение за 5 лв.Направи дарение за 10 лв.Направи дарение за 20 лв.Направи дарение за 100 лв. Ангелов допълва, че става дума за 125 хил. дози на компанията „Пфайзер“, с които ще бъдат ваксинирани първо медиците, възрастните хора в социални домове и учителите. Министърът подчерта за пореден път, че ваксината ще е безплатна и доброволна.  

През изминалата седмица над 12 000 души са излекувани от COVID-19. София излиза от областите с най-висока заболеваемост. Лечебните заведения са обезпечени с необходимите медикаменти и защитни облекла. Подготвя се националният ваксинационен план. Това стана ясно по време на днешното работно съвещание, което свика министър-председателят Бойко Борисов с членове на правителството, съобщиха от пресслужбата на кабинета.

На срещата е била докладвана актуалната здравна ситуация в страната и прилаганите мерки за справяне с коронавируса. Премиерът Борисов е разпоредил планът за ваксинация да бъде изготвен максимално бързо, като подчерта, че ваксините са доброволни и безплатни за българските граждани. Обмисля се стартиране с рисковите групи и работещите на първа линия.

„Вървим напред по отношение на логистиката. По предварителни данни, първата ваксина, която очакваме да дойде в България е тази на „Пфайзер“, вероятно преди Нова година или непосредствено след. От тази ваксина ще пристигнат първо 125 000 дози“, уточни здравният министър проф. Костадин Ангелов.

Министърът на вътрешните работи Христо Терзийски пък отчете, че от началото на извънредното положение са образувани 3180 разследвания за неспазване на мерките срещу разпространението на COVID-19.

Премиерът изтъкна, че е от изключително значение да се поддържа балансът между противоепидемичните мерки и подкрепата за икономиката.

„Не трябва никой да остане с впечатлението, че мерките са самоцелни да тормозят бизнеса или хората. Икономиката да работи, този баланс трябва внимателно да го държите“, е заявил премиерът. Борисов е добавил, че е важно броят на излекуваните да расте, държавата да премине през кризата и бизнесът да работи.

Министърът на здравеопазването Костадин Ангелов е добавил, че както премиерът Борисов е изискал, полагащите се 1000 лева на всички медицински специалисти на първа линия, както в Поморие, така и в другите лечебни заведения, днес ще бъдат наредени и ще бъдат по сметките им.

„Не искам да чувам, че има проблеми със заплащането на медицинските работници на първа линия, с лекарствата и предпазните облекла и с готовността за ваксини“, категоричен е бил премиерът Борисов.

Здравният министър е подчертал още, че след въвеждането на разширените противоепидемични мерки, за миналата седмица – за 7 дни, излекуваните са 12 070. Ангелов е очертал, че София излиза от областите с най-висока заболеваемост – от 1000 случаи на 100 000 и в тази група остават само две области – Габрово и Кюстендил.

Наблюдава се и намаляване на натиска върху здравната система, а в София той бе доста сериозен. В национален план е осигурена пълна обезпеченост с лични предпазни средства, дезинфектанти и медикаменти като ремдесивир е налице за всеки нуждаещ се български пациенти.

Източник: Гласове

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече