Първи преговори между талибани и съпротивата

0

Първите преки преговори между Националния фронт за съпротива и делегация на талибаните са се състояли в сряда. Това съобщи на страницата си във Фейсбук един от представителите на Фронта Абдул Хафиз Мансур.

Преговорите са били в град Чарикар, административен център на афганистанската провинция Парван. Атмосферата на разговорите е била добра. За първи път представители на двете страни водят пряк диалог, поясни Мансур, който досега е участвал в междуафганистанските консултации в състава на делегацията на правителството на Афганистан, отстранено от власт от талибаните по-рано този месец.
 

Делегацията на талибаните в преговорите със съпротивата се е състояла от 7 души, а представителите на Фронта са били 12. Двете страни са се договорили да продължат диалога за мир и за избягване на нападения на позициите си.

Междувременно лидерът на съпротивителните сили Ахмад Масуд заяви в интервю за Би Би Си, че те искат да създадат условия за връщане на бежанците в Афганистан. „Ние като политици на тази страна не трябва да повтаряме историческите грешки. Ние трябва да изградим такава политическа система, така че хората да поискат да се върнат в родината си. Ние виждаме, че има възможност за създаване на такава система“, заяви Ахмад Масуд.

Той каза, че съпротивата на талибаните в териториален план не е ограничена само до Панджшер, а целият народ на страната продължава борбата в защита на своите ценности и убеждения. „Не трябва да се мисли, че нашата съпротива в Панджшер има само военно значение. Това е символ, който изпраща послание на цял Афганистан и даже на целия свят“, казва Масуд.

Франс прес припомня, че Националният фронт за съпротива е ръководен освен от Ахмад Масуд, и от Амрула Салех, който беше вицепрезидент на Афганистан и заклет враг на талибаните. Съпротивата е съставена от бойци от милиции, сражаващи се срещу талибаните, и от бивши членове на афганистанските сили за сигурност. Тя е съсредоточена основно в провинция Панджшер, която от дълги години е антиталибански бастион. Това е тясна долина, труднодостъпна, заобиколена от откри върхове, в сърцето на планината Хиндокуш. Най-южният й край се намира на около 80 километра северно от Кабул. До долината има ограничен брой подстъпи и антиталибанските сили може да използва позиции отвисоко, за да вземат на прицел атакуващите ги оттам сили.

Долината има и огромно символично значение в Афганистан. Тя е район, който е оказвал съпротива на всички окупатори в продължение от над век. Съпротивата, съсредоточена в долината, населена основно с таджики, повлия силно на политическия пейзаж и на сигурността в Афганистан през 80-те и 90-те години на миналия век.

Най-почитаната фигура в Панджшер е легендарният командир Ахмад Шах Масуд, чието лице е изрисувано по стените на къщите в много населени места не само в долината, но и в други афганистански градове. Масуд ръководеше бойците срещу съветската армия през 80-те години. Тогава съветските сили използваха хиляди военни, хеликоптери и танкове, но не успяха да разгромят Масуд. Той повтори подвига си и в края на 90-те години, когато талибаните поеха контрола върху голяма част от Афганистан. Те така и не успяха да превземат Панджшер. Масуд беше убит на 9 септември 2001 г. от камикадзета на Ал Каида, представили се за журналисти.

Сега съпротивителните сили, оглавявани от сина на Масуд, разполагат с коли, оръжия и военно оборудване, които са трупали през годините, а някои от тях са донесени наскоро от членовете на афганистанските сили за сигурност, добрали се до долината, след като талибаните поеха контрола върху властта в средата на месеца.

Талибаните изпратиха стотици бойци в зоните около Панджшер и обявиха в понеделник, че са обкръжили бойците на Масуд, но още тогава казаха, че искат по-скоро да преговарят, отколкото да се сражават. Съпротивата също каза, че е готова да се бие с талибаните, но също подкрепи идеята за преговори с тях за правителство, в което да бъдат включени представители на всички политически сили, етносни и прослойки на афганистанското общество.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече