Първи стъпки за свързване на Търговския регистър с BRIS

0

Още през юни 2017 г. България трябваше да свърже Търговския регистър със системата на регистрите на държавите от ЕС (BRIS), както изисква директивата относно дружественото право. В резултат на това неизпълнение в началото юли 2020 г. Европейската комисията (ЕК) официално е информирала България за започването на наказателна процедура, съобщиха от Министерство на правосъдието.

От встъпването в длъжност на сегашното ръководство на Министерство на правосъдието е започнала работа по този проблем.

През юни 2021 г. служебният министър на правосъдието проф. Янаки Стоилов е информирал комисаря по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи Дидие Рейндерс за предприеманите конкретни действия за преодоляване на натрупаното от 2017 г. насам закъснение.

Министерството на правосъдието е предприело спешни мерки като е изготвило техническа спецификация, провело е процедури и е сключило договор, който вече се изпълнява, с предмет „Осигуряване на оперативна съвместимост за обмен на данни между информационната система на търговския регистър и Европейската централна платформа и предоставяне на информация за действителни собственици“.

Новото ръководство на Агенция по вписвания е изготвило детайлен график за изпълнение на дейностите по изработване на софтуера, като същият ще бъде готов до края на тази година.

На тази основа от януари 2022 г. ще бъдат проведени задължителните интеграционни тестове за свързване на българския регистър с европейските регистри. При успешно завършване на тези дейности, това ще бъде изтъкнато като основание за прекратяване на процедурата.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече