Работиш по Великден – получаваш тройна надница

0

Когато един служител е на работа по график на официален празник, какъвто е Великден, надницата е тройна за този ден. Това са четири работни дни, всеки един от тях трябва да се заплати със 100% увеличение – двойна надница. Ако пък трудът е извънреден на празник – заплащането е четворно. Това каза за „Твоят ден“ по Nova News Величка Микова, национален секретар по правните въпроси на КНСБ.

По думите ѝ официалните почивни дни само около Великден са четири. „Ако служителят е извикан да работи в хипотезата на неработните дни, той ще получи 75% от дневното си възнаграждение.

Извънредният труд не може да бъде компенсиран с почивен ден. Кодексът на труда не позволява това.

Размерите на допълнителните възнаграждения често не се заплащат по Кодекс, не се оформя като извънреден труд работата по време на официален празник, често се използват компенсации“, обясни тя. 

Според нея когато един работник полага извънреден труд в дните от седмичната му почивка – събота и неделя, законът казва, че на следващата седмица трябва да му се осигури един почивен ден повече.

„Извънредният труд се брои като стаж, но не точно осигурителен за пенсия. Социалните бонуси задължително трябва да са извън основното възнаграждение. То се формира чрез определени елементи, установени в Наредба. Даването на ваучери трябва да бъде отделно от заплатата“, категорична е Микова. 

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече