Работодатели поемат разходите по следване и сключват договори със студенти

0

Над 150 работодатели ще могат да сключват договори със студенти, които да работят за тях, след като завършат висше образование. Разходите около следването на младежите ще бъдат покривани от държавата.

Компаниите ще осигурят работно място на бъдещите висшисти след успешното им завършване, а младите хора се задължават да работят във фирмите след дипломирането си.

Работодателите в списъка, одобрен от правителството, са предложени от седем министри – на икономиката и индустрията, на здравеопазването, на енергетиката, на регионалното развитие и благоустройството, на земеделието, на транспорта и съобщенията и на околната среда и водите.

Министърът на здравеопазването е предложил списък с 53 държавни и частни болници със заявен недостиг на медицински сестри. Останалите министерства са включили в предложенията си частни и държавни дружества от цялата страна. 

Работодателите са заявили необходимост от 1416 студенти. Освен „Здравни грижи“, търсени са специалностите „Компютърни системи и технологии“, „Транспортна техника и технологии“, „Машинно инженерство“, „Биотехнологии“, „Металургия“, „Електротехника“, „Железопътна техника“, „Хидростроителство“, „Агрономство“,  „Геодезия“,  „Електротехника“, „Машиностроене“, „Водоснабдяване и канализация“, „Зооинженерство“ и др.

Специалностите, за които могат да се сключват договори, се утвърждават от министъра на образованието и науката. 

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече