Радан Кънев: В Банкя ще се решава как се ръководи българският парламент

0

Политическата криза започна през лятото на 2020 г. и не може да намери решение от тогава. Очевидно не се очертава намиране на решение и сега.

Taзи прогноза направи евродепутатът от ЕНП Радан Кънев пред БНТ.

По думите му без солидно парламентарно мнозинство няма да се случат законопроектите, свързани с Плана за възстановяване и устойчивост.

„И при Цецка Цачева, и при Цвета Караянчева, и при Вежди Рашидов председателят на парламента се казва Бойко Борисов. Тези партии, които допуснаха ГЕРБ да контролира председателското място в парламента, ще носят голяма отговорност, че в Банкя ще се решава как се ръководи българският парламент“, каза още Радан Кънев.

Той допълни, че ГЕРБ обаче не смее да поеме отговорност да управлява с мнозинството, което свали кабинета „Петков“.

„Не им се иска. Знаят, че това мнозинство не може да проведе успешно управление. Знаят, че поставяйки се в зависимост от руската 5-та колона в България, бързо лъсва, че прозападният евроатлантически образ може да е само фасада. Защото сме виждали много лица на ГЕРБ“, добави Кънев.

Как България ще се управлява по отношение на външната политика в близките шест месеца, а може би и две-три години, е изключително важно. В момента от служебния кабинет се управлява трагично. Той ни поставя в опасна външно-политическа изолация в рамките на Съюза. Външният министър на Литва назова директно България и Румъния като проблем, подчерта евродепутатът.

Радан Кънев определи общуването на държавния глава с народните представители като недопустимо от конституционна гледна точка.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече