Радан: Незабавно спиране на „Турски поток“ и Митрофанова – вън!

0

От седмици беше ясно (аз поне три пъти предупреждавах и през български медии, и от трибуната на ЕП), че ситуацията с доставките на газ ще ескалира и ако ЕС не наложи ембарго, Путин ще започне да го използва като оръжие. Така коментира ситуацията евродепутатът Радан Кънев.

За съжаление, ЕС се забави и сега Путин опитва да раздели Съюза. „Спирането“ (към момента газ явно се подава и към Полша, и към България) на газа само към две държави е очевидна провокация към ЕС. Истеричен ход, който трябва да получи спокоен и твърд, и преди всичко ОБЩ, отговор.

Русия е много по-зависима от износа на газ за ЕС (над 70% от износа), отколкото Европа – от руските доставки (около 40%) от вноса. Този блъф трябва да бъде пресрещнат с готовност за ответно ембарго.

На национално ниво, ако за Полша спирането на доставките се разглежда, през болната имперска перспектива на Кремъл, като „наказание“, за България то е заплаха. Акт, който показва, че всякакво усукване и умилкване е излишно – за Кремъл ние сме отцепила се „Задунайская губерния“, а не партньор. Нищо, освен пълно подчинение, не се приема за приятелско поведение. И така е било от 1879г. до днес.
Но през тези години, България много пъти е доказвала, че е самостоятелна държава с достойнство. Че умереността и разумът не означават липса на гръбнак, че не се поддаваме на грубо изнудване. И днес е време да го докажем пак.

Днес българското правителство трябва да прояви лидерство и да заяви:

– Мотивацията за военно подпомагане на Украйна е по-силна от вчера. Виждаме, че икономическите трудности са следствие от агресията на Кремъл и сме готови на всичко, за да я спрем, в наш собствен национален интерес;

– Спирането на газа означава незабавно да спре транзитът по „Турски поток“ към Сърбия и Унгария (или евентуално усвояване на съответните количества);

– Митрофанова си заминава за Москва. Ако искат, да го приемат като форма на плащане в рубли.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече