Радев: Крайно време е да спре антибългарската идеология в РСМ

0

Остро изказване по адрес на властите в Република Северна Македония направи президентът Румен Радев. Той заяви, че е крайно време антибългарската идеология, която се вихри в съседната държава, да спре.

Изявлението на държавния глава идва след като президентът и премиерът на Северна Македония се изказаха негативно за откриването в Битоля на български културен център на името на революционера Иван Михайлов, който според Стево Пендаровски и Димитър Ковачевски е сътрудничил на хитлеристкия режим.

Според президента Радев обаче тази риторика „съзнателно трови отношенията между двете държави и подрива пътя на Република Северна Македония към ЕС“.

Държавният глава заяви още, че политиците в съседната държава се опитват да градят идентичност на базата на фалшификациите на Комунистическия интернационал:

„И ако говорим за фашизъм, трябва да е ясно, че Иван Михайлов е човекът, който отказа на Хитлер да въвлече Македония в братоубийствена война с България. Не Иван Михайлов, а други хора след установяване на югославската диктатура в Македония избиваха и инквизираха десетки хиляди в концлагери само заради това, че решиха да продължат да се наричат българи, а не македонци. Ето това е истински фашизъм.“

Президентът повтори позицията си относно предоставянето на оръжие от страна на България за Украйна. Той е категоричен, че страната ни трябва да продължи да помага на всички хора, които търсят спасение от войната, като България ще продължи да помага на Украйна в рамките на своите възможности. 

„Нека да е пределно ясно, че за разлика от други държави, които са далеч от конфликта, България има огромна диаспора, историческа. Ние имаме наши сънародници в Украйна, които в момента са в зоната на военни операции. Това изисква много внимателно и отговорно решение. Затова и аз отдавна заявих, че България следва да предостави средства за индивидуална защита.“

Коментарът на президента беше по повод решението, прието от външната комисия на Народното събрание – страната ни да предостави техническа помощ за самозащита на Украйна.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече