Радев награди Илиана Раева с орден „Стара планина“

0

Президентът Румен Радев удостои с държавни отличия шестима българи за принос в различни сфери на обществения живот, науката и спорта. Церемонията се проведе в Гербовата зала на „Дондуков“ 2.

Богдан Николов и Илиана Раева бяха удостоени с орден „Стара планина“ първа степен.

Президентът на художествената гимнастика пристигна в залата заедно със семейството си – съпруга си Наско Сираков, мажоритарен собственик на „Левски“, и двете им дъщери.

Богдан Николов беше награден за изключително големите му заслуги към България в областта на спорта. Това се посочва в мотивите на предложението на Министерския съвет (МС). Той е роден на 22 януари 1955 г. в Плевен. Започва да се занимава с мотоциклетен спорт през 1972 г. Кариерата му преминава през два основни периода: като състезател по мотоциклетизъм на писта и като председател на Българската федерация по мотоциклетизъм. Като състезател по мотоциклетизъм Богдан Николов преминава през всички нива – от механик на спортен клуб (1972 г.) до световен шампион през 1992 г. Общо за своята активна състезателна дейност, за периода 1973 – 1992 г., Богдан Николов има завоювани 16 национални шампионски титли и 5 международни.

Илиана Раева беше удостоена с ордена за изключително големите ѝ заслуги към България в областта на спорта, пише в мотивите на МС. Пътят на Илиана Раева е осеян с множество победи – като гимнастичка, като треньор, като създател на първия частен спортен клуб по художествена гимнастика и шампиони, като треньор и старши треньор в националния отбор по художествена гимнастика, а по-късно и като член на Управителния съвет, председател на треньорския съвет и председател на Управителния съвет на Българската федерация по художествена гимнастика.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече