Радев: Ще поканим и македонски ученици да почиват у нас

0

Обясних много ясно българската позиция за Западните Балкани. Ще имаме напредък по въпроса за разширяването, когато и самите страни демонстрират воля за напредък. Това се оценява от много европейски лидери. Президентът Серджо Матарела е изцяло солидарен с нашата позиция за Северна Македония. Всички искаме да видим тези страни по техния европейски път, но има ясни критерии. Това каза президентът Румен Радев пред журналисти в Рим след срещата си с президента на Италия Серджо Матарела.

По думите му всички оценяват това, което прави България- активизиране на диалога, различни инициативи. Радев разкри, че правителствата на Скопие и София работели активно и в най-скоро време сме щели да дарим „чувствително“ количество ваксини. „Ние помагаме с всички, което можем“, заяви Радев.

Той подчерта, че ние имаме най-  голямата мигрантска сухоземна граница на ЕС. „Продължавам да настоявам за оперативен план за готовност на ЕС при мигрантска криза“, каза той.

По думите му с Италия ни свързват повече от 140 години дипломатически отношения. Той изтъкна значимостта на Италианската република като партньор на България в рамките на ЕС и НАТО и допълни, че страната е трета по търговски обмен и четвърта като инвестиции у нас. „През 2018-2019 г. ние постигнахме почти 5 млрд. евро стокообмен. Надявам се отново в следващите години да стигнем тези нива“, заяви Румен Радев. Той посочи, че Италия представлява интересен модел за България за възстановяване на туризма, защото и за двете страни този сектор формира много съществена част от брутния вътрешен продукт.

По време на срещата между двамата президенти е обсъдена и темата за Плана за възстановяване и устойчивост. В момента в Италия се извършва преглед на Плана, за да съответства със стратегическите цели и приоритети на страната и да заработи най-ефективно. „В това отношение можем да черпим опит, защото и ние сме в такъв процес“, заяви Румен Радев.

„Зелените сертификати все още се уточняват, като процедури в ЕК. От 1-ви юни има технологична готовност, от средата на юни пълна нормативна готовност, за да може в края на юни да бъдат факт. Все още обаче трябва да е ясно точно как може да участваш с такъв сертификат и какви ще са му сроковете.“, коментира българският президент.

Той съобщи, че още при сформирането на служебното правителство, е обсъдил с колегите си възможността помощите, които се дават в туризма да бъде не просто плащания, за да съществува бранша, а да бъдат вложени в нещо действащо. Така президентът направи връзката с обявената по-рано днес от финансовия, образователния и транспортния министри нова мярка в помощ на сектора с участието на ученици и учители.

Той разкри още, че с македонския си колега Стево Пендаровски са обсъдили вариант за безплатни лагери у нас. „С Пендаровски обсъждаме да поканим ученици и студенти от РС Македония да прекарат част от ваканцията си заедно с нашите деца. Разбира се и с учители, така че да имаме образователна и хуманитарна програма“, каза Радев.

„Ако успеем това да го постигнем, ще направим най-важната крачка за преодоляване на десетилетната пропаганда, на инсинуации и противопоставяне между нашите две страни. Ако ние съберем нашите млади хора заедно, съм сигурен, че това ще неутрализира всякакви пропаганди“, заяви Румен Радев.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече