Радев: Щом премиерът спи с пистолет, значи в страната има мутри

0

Няма как олигархията – Васил Божков или който и да е олигарх, да стане олигархия на Радев.

Това отсече президентът Румен Радев в интервю пред БНР. Така той отговори на въпроса на водещата възможно ли е олигархията на Бойко Борисов сега да стане олигархията на Румен Радев.

Самият държавен глава припомни, че този термин е формулиран още през 1911 г. и още оттогава се знае, че всяка олигархия се стреми да започне да работи със следващото управление.

    „Няма как обаче олигархията – Васил Божко или който и да е олигарх, да стане олигархия на Радев. Ние имаме различна ценностна система с предишния премиер (Бойко Борисов – б.р.), те дори не се пресичат“, каза президентът в отговор на спекулациите, че в правителството, съставено от него, има хора, близки до обвиняемия бизнесмен Васил Божков.

Според държавния глава качеството на институциите е причина за изтичането на хора и пари извън страната.

 „Когато има политически риск от експроприация на бизнеса, било то от държавата или от олигархични кръгове около управляващите, когато има вмешателство в работата но регулаторните органи, когато законодателството е абсолютно непредвидимо и когато съдебната система не може да защити хората да правят конкурентен, открит и честен бизнес, виждаме какви са резултатите – не са в наша полза. Тези неща трябва да променим. България има огромен потенциал. България има прекрасни хора и дадености, но това, което не сме имали, е адекватни институции, които да дадат възможност на тези хора да разгърнат своя потенциал тук – в България“, обясни Радев.

    „След като в страна, макар и член на ЕС и НАТО, министър-председателят спи с пистолет до главата си, въпреки че НСО го пази, това означава, че в тази страна има мутри. След като има шкафчета на управляващи, натъпкани с евра и злато, това означава, че има мутри.

Защото, ако това е вярно, тези пари не са от заплати, значи някой трябва да е рекетиран, значи има мутри. След като прокуратура, ДАНС, КФН изпращат да размазват физиономии на неудобни бизнесмени, значи има мутри. Разбира се, че тези хора се притесняват да не би да изплуват злоупотребите им, притеснения, че ще бъдат отбити от потоците на публичните финанси, където досега е имало безнаказано гребане. И най-вече притеснение да не би да се проведат честни избори, защото те могат да доведат до една друга политическа конфигурация“, подчерта още държавният глава.  

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече