Радостин Василев няма да подкрепи кабинет с втория мандат, напуска парламентарната група на ПП-ДБ

0

Депутатът от ПП-ДБ Радостин Василев напуска парламентарната група в знак на несъгласие от преговорите за общо управление между ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС. По време на нарочна пресконференция Василев разкри пред медиите запис от Националния съвет на ПП. Василев обясни, че записите не са компилация, а част от 5-часово заседание на Националния съвет на ПП на 21 май. Направени са от него на таблета му.  

По време на онлайн срещата са обсъждали виртуалната коалиция с ГЕРБ. Тогава бившият премиер Кирил Петков обяснявал как подобно нещо не трябва да бъде представено като коалиция и че такова правителство със сигурност ще „изпере” лидера на ГЕРБ Бойко Борисов. В този запис се чува и Асен Василев, който заявява, че кабинет ще има, докато Борисов се страхува от главния прокурор Иван Гешев.  

“Целта е да има яко бой! Късат се ризи “вие сте предатели на живота ни”, но залагаме застраховка – Мария Габриел, която е, че си мечтае да бъде премиер. Борисов се изпира през този вариант, няма две мнения, защото изглежда като коалиционно, въпреки че ние ще казваме, че е изцяло Мария габриел. Тя не е била в България”, казва глас, наподобяващ този на Кирил Петков.

От записа става ясно и че е имало договорка за смяна на шефовете на службите, като се казва, че това е съгласувано с посолствата.  

Гласове, които наподобяват тези на Петков и Василев, съобщават за готвените промени в службите:

“Говорено е за службите, че ще бъдат сменени, ако сме в ротация”.

“И само да кажа, че, даже имената са синхронизирани с посолствата”.

“Това означава, че, по предложение на министър председателя, парламентът ще утвърди ръководители на ДАНС, главен секретар на МВР,ДАР, НСО, ДАТО … и военно не знам дали ще го пипаме”.

В излъчения запис се чува, че се търси начин за протакане на обвиненията на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов и начин да се забави падането на имунитета му.

„Какво става ако утре или другиден вдигнат обвинение на Борисов. Христо Иванов даде  предложение за това нещо и то е: Казваме, че се прави комисия по имунитета, защото е най-вероятно няма да е само на Борисов.Тя работи докато се смени конституционната реформа и се използват европейските стандарти за вдигане на имунитета”.

Според Радостин Василев, коалицията не е била одобрена от Националния съвет при гласуването. На второто гласуване, по думите му под натиск, с 25 на 24 гласа е било одобрена да има общо управление между ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС. Василев заяви, че вотът е бил обърнат след “псувни и силен тон от Кирил Петков”. 

Радостин Василев обяви, че напуска парламентарната група на ПП-ДБ в знак на несъгласие от общо управление с ГЕРБ-СДС, но ще остане независим депутат. Той заяви, че ще основе своя партия – гражданско движение „Силна България“. 

Василев определи като „фантасмагория и опорка“ твърдението на Кирил Петков от четвъртък, че записите са направени от службите. Той обяви, че от снощи е с охрана. От ДАНС и полицията са се обадили на депутата с препоръката да му бъде назначена охрана заради заплаха за неговата сигурност. 

Пред медиите той отрече да използва записа, защото няма да бъде номинация за министър на спорта.

“Истинската омерта, колеги, истинското задкулисие, дълбоката държава, е коалицията между ПП-ДБ и ГЕРБ. Надявам се дълбоко тя да не се случи.

Според Радостин Василев, той е получил по погрешка покана да присъства на Националния съвет, тъй като не е негов член. Пред медиите обяви, че от вчера е с назначена охрана, заради заплахи. Отрече да използва записа, защото няма да бъде номинация за министър на спорта.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече