Разбита е печатница за фалшиви пари в хотел в Слънчев бряг

0

Печатница за фалшиви пари е била разкрита при акция на ГДБОП и Специализираната прокуратура. Тя се е намирала в хотел в Слънчев бряг, където през 2018 година отново беше разбита група, занимавала се с производството на неистински пари и документи. Подробности за операцията съобщиха на брифинг от МВР и прокуратурата.

Девет души са задържани, четирима от тях имат обвинения за участие в организирана престъпна група, а други двама за изработка на фалшивите евро и доларови банкноти и документите.

Групата е имала печатници в три области – в Пловдивско и Шуменско са се печатали фалшивите документи, а в Слънчев бряг – парите. 

Основно фалшивите доларови и евробанкноти са се разпространявали на българския пазар, но има данни, че са изнасяни и извън страната.

Машините за тях са намерени в същото помещение в хотел в Слънчев бряг, което беше затворено след акцията през 2018 година.

Част от задържаните са задържани и тогава, което, според и. д. ръководителя на спецпрокуратурата Валентина Маджарова означава, че става дума за хора с изградени престъпни навици, а според шефа на ГДБОП Любомир Янев, че задържаните са подценили службите.

Още докато вървеше пресконференцията, главният прокурор Иван Гешев поздрави спецпрокуратурата и ГДБОП с туит и видео от акцията.

„Включително има и осъждани за предходната разбита печатница, но очевидно това не им пречи. Те извършват упорито тази престъпна дейност. Т.е. не е получена превенцията, която е следвало да бъде получена“, коментира Маджарова.

„Новото е това, че са доста по-предпазливи в действията си. Има си точно изразена йерархия, която действа. Лидерът не се вижда с никой от крайните купувачи на валутата и на документите. Има си лица, които се занимават само с посредническата дейност и не стигат до лидера, който пък от своя страна държи връзка само с лицата, които печатат парите и фалшивите документи“, посочи на свой ред Янев. 

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече