Разбиха ферма за криптовалути в Българово

0

Ферма за криптовалути е разбита в Българово, съобщиха от полицията. По случая е задържан 33-годишен мъж. Полицията е извършила проверка на сградата, тъй като сметките за ток били значително по-големи от обичайното. Местните казват, че често се е случвало и срив на системата.

При акцията на полицията в сградата са намерени 75 майнери за различни крипто валути – 45 „копача“ за биткойни и 30 за друг вид круптовалута, много видео карти, вентилатори и платки, всички захранвани с електроенергия. Служителите от EVN констатирали неправомерно присъединяване към електроразпределителната мрежа, в следствие на което дружеството е ощетено в значителни размери. По предварителни данни се касае за близо 70 000 лв. месечно. „За установеното количество и съответната сума, която ще бъде калкулирана, предстои да издаден съответната фактура“, посочи Крум Косев от „Електроразпределение Юг“. 

Кметът на Българово Йордан Йорданов обясни, че никой от града не е имал подозрение за извършването на подобна престъпна дейност. От известно време обаче хората се жалвали за често срив на електрозахранването. „Винаги съм викал EVN, те идват, довършват си работата. Може би е трябвало аз да бъда по-внимателен и да си задам въпрос защо няколко пъти през месец-два се е получило това нещо. По едно време бях започналии през месец- месец и половина да пада напрежението точно на това място, точно на този извод на EVN“, обясни той.

Йорданов допълни, че никога не е виждал хора, които да влизат или излизат от въпросната сграда. „Няколко човека са ме питали „Кмете какви са тези климатици? С какво се занимават тези хора? Какви са тези климатици, които денонощно работят?“ Понеже от време на време, когато е много тихо, тези климатици създават едно такова бръмчене“, посочи кметът.

Преди години сградата се е ползвала за търговски комплекс. Тя е на два етажа като първият в момента не се ползва. Вторият е бил взет под наем, именно там се е провела акцията на полицията, уточни кметът. „Сградата е собственост на РПК „Черноморка“. Тя не е ползвана, тя е един цирей в центъра на Българово, защото се руши. Търсихме някакъв начин някой да я купи. Преди няколко години задължих собственика на сградата, да я обезопаси. Да сложат стъкла, да бъдат затворени вратите и прозорците, за да не могат да влизат деца. Това беше направено“, допълни кметът.

Задържаният бургазлия е отказал да съдейства на полицията. Той се опитал и да попречи на проверката  на наетото от него помещение. Задържан е за срок от 24 часа. Майнерите са иззети по образуваното досъдебно производство. Работата по случая продължава под прякото ръководство и наблюдение на Бургаска районна прокуратура.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече