Разпространението на инфекцията от коронавирус в училищата е в допустимите стойности

0

Разпространението на инфекцията от коронавирус в училищата е в допустимите стойности, гласи оценката на институциите 2 седмици след началото на учебната година. Средно 4 на 1000 паралелки са поставени под карантина.

Вече е регистриран и първият клъстер на зараза – в габровското училище „Райчо Каролев“, където са установени 16 заразени учители. Същевременно много родители настояват за преосмисляне на мерките в училищата и повече държавна подкрепа за семействата, чиито деца трябва да спазват карантина заради инфекция на съученици или учители, с които са били в контакт.

Като безсмислени и ненужни оценяват наложените в училищата противоепидемични мерки много от родителите. Най-много критики се отправят към задължението децата да носят маски в коридорите и общите помещения.

 „За децата вече е страшно, разберете. Там са психически травми: моята маска не е като твоята, ти защо си без маска, ходят и се „топят“, учат се на доносничество – госпожо, той си свали маската, госпожо, на Петърчо му е на ушите“, разказва пред БНР Милко Божанков от Движение „Обединени родители“.

Родители настояват децата, които са съмнителни за инфекцията, да изчакват не в изолатори, а в кабинетите на медицинските сестри в училище.

Като сериозен проблем за родителите се очертава невъзможността да ходят на работа, ако децата им бъдат карантинирани, защото не всеки може да работи от вкъщи, подчертава Милко Божанков, който пита институциите:

Готови ли са да поемат помощта на едно семейство, ако то има две или три деца, две от тях са карантинирани – те са, да кажем, под 12 години, защото според българския закон деца под 12 години не могат да бъдат оставени сами, без наблюдение. Какво означава това? Че един от родителите трябва да е вкъщи.“

Тук държавата предлага родителят да си ползва платения или неплатен отпуск, както и болнични до 90 дни в годината, уточнява заместник-министърът на труда и социалната политика Адриана Стоименова.

„Когато един клас, паралелка са поставени под карантина, родителите могат да се обърнат към личните си лекари и да процедират издаването на болничен лист.“

„Три деца – ако изкарат по една-две карантини, този болничен отива по дяволите. Започва и другият родител да взима болнични, така ли? И той 90 дни и така преполовихме годината“, контрира Милко Божанков, според когото „работодателите ще започнат да взимат мерки срещу тези родители, които отсъстват от работа“.

Много са неяснотите около установяването на инфекцията и поставянето под карантина в училищата, твърди Лилия Божкова от „Обединени родители“. Според нея родителите са поставени в безизходица.

„Ако се поставят под карантина ученици, които са здрави, но контактни, непроверени, и това не само ако има болно дете – ако има болен учител, контактен, карантинират всички паралелки – това дали е правилно?!“

„Това е решение на лекаря епидемиолог, който ще извърши епидемиологичното проучване и всеки случай ще бъде сам за себе си“, пояснява директорът на столичната РЗИ д-р Данчо Пенчев.

„Края на септември сме. С два месеца се удължи тази пандемична обстановка и следвайки старата „традиция“, ще се удължи с още два и още два. Само че идват зимни месеци. Като му дойде сметка за парно 400-500 лева, а човекът е под карантина и не е на работа, децата му не са на училище – на студено ли да ги държи, откъде да вземе пари да плати това парно и после отива на съдия-изпълнител. Защо? Защото в ничия управленска глава не е дошла идеята как да се подпомогне“, коментира Милко Божанков от Движение „Обединени родители“.

Затова родителите предлагат просто решение: „карантинирано семейство – карантиниране на плащанията“.

„Един път държавата трябва да бъде майка за българското семейство и за българския родител, а не мащеха постоянно“, обобщава Божанков.

Добричкото училище „Димитър Талев“ намира част от решението на проблема в увеличаване на броя на извинените отсъствия по семейни причини, особено за децата в начален етап на обучение.

Училището е въвело електронна декларация, с която родителите могат да освобождават от учебни занятия деца с грипоподобни симптоми.

Заместник-директорът Велимира Проданова определя тази идея като приемлива. „По този начин ние олекотяваме процедурата.“

Това е много добро предложение, такава мярка би допринесла за по-голямо спокойствие за всички – и за родителите, и за учителите, и за децата, смята Цвета Брестничка, председател на Асоциация „Родители“.

„Защото когато родителят има съмнения, че детето не се чувства съвсем добре, не е разумно в тази обстановка да го води по болници, лекари и да бъде контактно с други болни хора. Самата организация на всичко това е огромно губене на време – както на родителите, така и на лекарите, за дребни неразположения да преглеждат децата.“

Със сигурност не трябва да има натиск върху родителите във всеки един момент да правят тестове, категорична е Брестничка. „Не само защото е стресиращо, но защото финансово е много натоварващо за семейството. Ако се налага този срок три пъти детето да отсъства – това са три теста по 120 лева.“

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече