Разследване: Заплахи за убийство и грабеж за стотици хиляди лева

0

Мащабна схема за източване на стотици хиляди лева от банки, разкри разследване на SafeNews. Зад нея стои добре познатият в криминалните среди Николас Учиндолски.

Николас Учиндолски
Снимка: SafeNews

Медията се свърза с двама от потърпевшите, които първоначално се съгласиха да говорят пред камерата. Страхът за живота им обаче ги накара да пожелаят анонимност. Един от тях свидетелства пред SafeNews. А останалите все още се опасяват, че това може да им коства живота.

„Бях в безизходица, а Николас ме уреди с кредита“, разказва С. Т.  пред SafeNews.

По думите му измамникът парадирал с връзки във всички банки. Схемата е такава: Николас ги кара да изтеглят парите от банката. След това, под претекст, че парите му трябват, ги кара да му ги дадат, за да ги завърти през чейндж бюро. Не е ясно защо потърпевшите му имат такова доверие. Разбира се, Николас им обещава, че ще им върне парите. Нещата не се случват точно така. Големите суми просто потъват, а след това идват и заплахите.

„Той парадира с връзки с банкери. В последствие ни разкри, че тази схема върви само защото се отчита на полицай на много високо ниво. Те са му чадърът и го пазят.“

Всички потърпевши са подали жалба в полицията, но без резултат. Те очакват развръзка повече от месец, а заплахите за живота им продължават всекидневно

„Полицаите ми признаха, че срещу Николас има много досъдебни производства и за тях е непонятно как така толкова време не са взети мерки“, разказва той пред SafeNews.

По думите му още от първия ден, в който са взели парите, са започнали заплахите срещу живота му.

„Заплахите за убийства идваха лично от Николас. Казваше ми, че ако отида при полицаите, ще ми се случат различни неща. Заплаши ме и с убийство. Казваше ми, че е с много сериозни позиции в полицията, дори цитираше имена“, свидетелства измаменият.

SafeNews разполага с тези имена. На този етап медията няма да ги разкрие, но това ще се случи в бъдещи материали по темата.

„В тази схема попаднахме пет-шест момчета. Всички пуснахме жалби в полицията. Изтеглените кредити се равняват на 600 хил. лева“, разказва потърпевшият и допълва: „Другите хора не искат да говорят за това. Страх ги е за живота им. За мен вашата медия е последната ми надежда за справедливост, случаят ми да получи гласност и Николас да си получи заслуженото.“

Ето с колко пари са излъгани част от хората:

Б. М. – Излъган със 100 хил. лева 
Т. Г. – Излъган със 106 хил. лева
Т. Ц  – Излъган със 200 хил. лева
М. С – Излъган със 100 хил. лева
Д. А. – Излъган със 63 хил. лева 
В. В. – Излъган с 9800 лева. 

Мъжът сам си е провел разследване. Според него Николас сам дирижира цялата схема. Той познава банкерите. Той дава заплатите на по-високи нива. Има досъдебни производства за измами, за които самият престъпник казва, че „няма какво да стане“.

Жалбата на потърпевшия в СДВР

„Николас после ми каза, че лично той дава заплатата на шефа на СДВР, за да вървят нещата“, признава той пред камерата ни.

SafeNews си задава въпроса как това може да се случи в една правова държава и завръщат ли се мутрите? Медията ще продължи разследването си по темата, а скоро очаквайте и имената на полицаите, които са чадър на Николас Учиндолски.

Кой е Николас Учиндолски?

Николас Учиндолски
Снимка: Народ

Николас е добре познат в криминалния свят в София. Наричат го търговеца на смърт, тъй като продава наркотици дори и на деца в три квартала на столицата.

Освен с точенето на пари от банки, той се занимава с отглеждане на марихуана, а покрай него продава и кокаин. Николас е арестуван през 2021-а при спецакция на СДВР. Лежи няколко месеца в ареста, а след сделка с прокуратурата е пуснат, пишат от “Народ“.

Той продължава да трови децата с наркотици, а за полицията се води защитен свидетел по редица дела, навярно за да не бъде вкарван в затвора и да продължи бизнеса си.

Твърди се, че той насилствено вербувал непълнолетни деца да продават стоката му. Той ги заплашва, че „ще забрави някое топче трева” в раниците им и ще извика полицаите, на които плащал, за да ги заключат.

По този въпрос родители са подавали жалби, но и те са останали без отговор.

Срещу Учиндолски има многобройни сигнали в Девето РПУ за изнудване, за побой и палежи, по които полицаите бездействат. В Трето РПУ пък има жалби за измами в особено големи размери, подкрепени с показанията на над 40 свидетели, но познайте? МВР не реагира и на тях.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече