Разследващият екип на СЗО посети лаборатория в Ухан

0

Разследващият екип на Световната здравна организация (СЗО) посети лаборатория по вирусология в Ухан, за да потърси доказателства за произхода на пандемията от COVID-19, информира „Ройтерс“.

Екипът, воден от вирусолога Питър Бен Ембарек, пристигна в строго охранявания Ухански институт по вирусология около 09,30 часа местно време.

Питър Дашак, член на екипа, който е председател на EcoHealth Alliance, коментира при пристигането си в института, че очаква много продуктивен ден, среща с ключови хора в института. Той добави, че ще зададе всички важни въпроси.

Институтът е в центъра на редица конспиративни теории, включително разпространявани от бившия президент на САЩ Доналд Тръмп и държавния му секретар Майк Помпео. Една от конспирациите е, че вирусът е излязъл от лабораторията в края на 2019 г.

Много учени отхвърлят хипотезите, но някои спекулират, че вирусът е извлечен от диви животни и с него са проведени експерименти в лабораторията, за да се тестват рисковете за човека. Според конспиративната теория в лабораторията са изгубили контрол и вирусът е изнесен от института от заразил се служител.

Някои учени призоваха Китай да разкрие подробности за всички коронавирус проби, проучвани в лабораторията, за да се установи кои са най-близки до вируса SARS-CoV-2.

През миналия месец екип на СЗО пристигна в Ухан и оттогава посети болница, където са лекувани първите жертви, а също и пазар за диви животни, където се появиха първите случаи през декември 2019 г.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече