Разтоварването на „Вера Су“ върви трудно, прехвърлени са 1000 кубика тор

0

Разтоварването на заседналия край Камен бряг кораб „Вера Су“ върви по план.

Към 15 ч. бяха прехвърлени около 1000 кубически метра от азотния тор, който е примесен и с вода. В дейностите се включи и самоходен плавателен съд шалан с вместимост 650 тона.

Разтоварването върви трудно, тъй като да момента е имало информация какво е състоянието на кораба отвън подводно, но вътре се появяват изненади заяви ръководителят на операцията капитан Венцислав Иванов.

Групата, която допълнително укрепва кораба, почти е завършила работата си, изпомпва се водата от задната част на „Вера Су“, а достъпът до машинното отделение е много затруднен.

Целта е да се повдигне още корабът, за да се отворят задните люкове на хамбара, където се предполага, че азотният тор е сух.

Капитан Иванов не се ангажира с прогнозни срокове за края на операцията, но увери, че работата няма да спира докато времето позволява.

Той допълни, че програма минимум е източването на целия карбамид, за да се избегне екокатастрофа. Плам максимум е „да преместим кораба от мястото, където се намира в момента“, обясни капитан Венцислав Иванов.

От Министерството на околната среда и водите отчитат двойно понижение на стойностите на наблюдаваните показатели от двата пункта за пробонабиране в района на кораба.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече