Рашков: Води се досъдебно производство за газовата криза

0

Министърът на вътрешните работи Бойко Рашков обяви, че се води досъдебно производство за газовата криза и цените на синьото гориво, като се събират доказателства. 

Изследва се дали цените са причинени от международна конюнктура или от лични интереси на заинтересовани. 

За повдигането на обвинения срещу бившето ръководство на „Булгаргаз“ Рашков каза:

„Отговорните лица, по отношение на които биха могли да се повдигнат обвинения първоначално в разследването, е много трудно да се определят. За момента мога да ви кажа с голяма степен на увереност, че има едно лице, спрямо което ще се повдигне обвинение, надявам се в най-скоро време, но това е въпрос, който ще реши следващият екип. Дали, подчертавам още веднъж и изрично, ще се съберат достатъчно доказателства, за да може да се обвинят и други длъжностни лица, е въпрос на разследване. Твърде рано е още да прогнозираме“. 

На въпрос Николай Павлов ли е това лице, Рашков отговори:

„Доближавате се до истината“.Министърът на вътрешните обвини държавната фирма „Булгаргаз“ в неправомерни действия, довели до високите цени на природния газ в България:  „Действия на определени заинтересовани лица не толкова от интересите на държавата и на обикновения български гражданин, колкото от собствените си интереси и интересите на някои други, тъй като са реализирани печалби, които ако не бяха реализирани, нямаше да има това драстично поскъпване на цената на газа“.Отправевите от министър Бойко Рашков обвинения бяха отхвърлени от един от членовете на бившия борд на директорите Светослав Делчев. Пред БНР той заяви, че с 95-процентня си пазарен дял „Булгаргаз“ защитава достатъчно добре държавния интерес: „Обаче, ако в бъдеще този пазарен дял спадне и завоювани вече пазарни позиции се дадат на частните търговци на газ, това би означавало общо взето, че се обслужва наистина частен интерес и трябва да се разследва

Министър Рашков заяви, че МВР събира данни за корупция и в Комисията за енергийно и водно регулиране

Оттам се въздържаха от коментар. По-рано председателят на енергийния регулатор Иван Иванов опроверга думите на премиера Кирил Петков, че „първото нещо, което новият борд на „Булгаргаз направи, е да намали цената с 18 процента“. 

Иванов подчертава, че заявлението за цената на природния газ е подписано от упълномощено лице от досегашния борд на „Булгаргаз“, тъй като новото раководство все още не е вписана в Търговския регистър, посочи Иванов.   

Директорът на Помпено-агрегатната ВЕЦ „Чаира“ Иван Йончев също заяви, че няма да коментира обявеото от минисъпр Боюйко Рашков, че проверката за корупция засяга и тази центрлаа, която е част от енерйгината система. 

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече