Рашков: Три служби пазят Гешев

0

Главният прокурор Иван Гешев е охраняван по три начина – от МВР, НСО и Бюрото за защита, обяви вътрешният министър Бойко Рашков в Парламентарната комисията по правни въпроси, цитиран от БТА.

Рашков обясни, че главният прокурор се охранява веднъж от Бюрото за защита, втори път – от НСО, тъй като службата охранява периметъра на резиденция „Бояна“, в която се намира жилището, наето от Иван Гешев от държавата. Третата служба е 6-РУ на МВР, след сключено споразумение между прокуратурата и МВР, полицейски екипи да патрулират от външна страна на резиденция „Бояна: и да следят за съмнителни лица.

Рашков каза пред агенцията, че ще прекрати това споразумение с МВР.

Кого още пази бюрото?

Според вътрешния министър има случаи, при които по указание на „политическия ръководещ субект“ се казва на ДАНС да напишат „фалшиво сведение за опасност“ и се назначава охрана за срок от шест месеца. По думите на Рашков, след изтичане на този срок не се прави истинска проверка дали все още са налице такива данни за заплаха.

По този начин охрана се назначавала и на лица, които не са били в държавния апарат.

Във връзка с Бюрото за защита министър Рашков заяви, че за 2020 г. няма нови свидетели, които да са били защитавани, и тогава го пише в доклада. Имало такива, които продължават да бъдат охранявани.

Отговаря ли на истината това?

„От Вас разбирам какво е говорил служебният вътрешен министър, но, както обикновено, голяма част от неговите твърдения не отговарят на истината“ – така лаконично Иван Гешев коментира пред онлайн изданието на в.“24 часа“ думите на Бойко Рашков.

Пред bTV заместник-главният прокурор Красимира Филипова категорично отхвърли твърденията и ги определи като клевета.

Пред депутатите в НС Гешев вече се обяви за това Бюрото за защита да остане към прокуратурата с думите: „Българските магистрати и граждани, които са се изправили срещу мафията и организираната престъпност, нямат нужда да им носят чантите. Имат нужда от защита. Единствената служба, която може да го осигури е Бюрото по защита на свидетели“.

Докладът му обаче не беше приет от ресорната комисия.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече