Ревизията на Сарафов в СРП: Установени са системни нарушения и пропуски

0

Системни нарушения, неприемливи практики и пропуски при разпределението и воденето на преписките и досъдебните производства са установени при проверката на дейността на Софийската районна прокуратура, съобщиха от държавното обвинение.

Ревизията, разпоредена от временно изпълняващия функциите на главен прокурор Борислав Сарафов, бе извършена от екип от 21 прокурори от Върховната прокуратура. Целта ѝ бе цялостна ревизия на работата на прокурорите от отдел „Специализиран“ в СРП за периода 1 януари 2020 – 25 септември 2023 г., както и на дейността на бившия районен прокурор Невена Зартова и нейните заместници. Те подадоха оставки именно след започването на тази проверка, като обявиха, че целта им да се свали напрежението върху обвинителите и служителите, които са обект на непрестанни ревизии.

Върховните прокурори са анализирали неприключилите, прекратените и спрените досъдебни производства, както и преписките, по които са постановени откази за образуване на наказателни производства. 

Установени са нарушения на вътрешните правила за прилагане на принципа на случайния подбор при разпределението на делата и преписките, неспазване на сроковете за разпределение, неправилно обединяване на преписки, съобщиха още от държавното обвинение.

В нарушение на закона, прокурори са се произнасяли по дела от компетентност на горестоящата Софийска градска прокуратура, а по едно конкретно досъдебно производство прокуратурата „е използвана и като инструмент за решаване на чисто търговски отношения и неоснователно е упражнявана наказателна репресия“.

Конкретните дела не са посочени, но могат да бъдат разпознати делото „Осемте джуджета“ и разследване срещу гръцки бизнесмени, които се оплакаха от изнудване от Мартин Божанов – Нотариуса, отбелязва БНР. Проверката е установила, че по конкретни дела са формирани екипи от прокурори, в които е включван и прокурор от отдел „Специализиран“. Впоследствие материалите по преписката са били насочвани не към всички прокурори от екипа, а към конкретен прокурор.

Разкрити са и случаи, при които разследващите органи и наблюдаващи прокурори не са взели всички мерки за осигуряване на своевременно, законосъобразно и успешно извършване на разследването, като прокурорът непрекъснато е контролирал хода на разследването.

Екипът, извършил тематичната ревизия в СРП, е дал препоръки за подобряване на работата с цел недопускане на компрометиране на принципа на случайния подбор, както и за срочно, ефективно и законосъобразно приключване на разследванията.

Докладът от извършената ревизия ще бъде изпратен на Висшия съдебен съвет, на Висшия прокурорски съвет и на Софийската градска прокуратура, информират от държавното обвинение.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече