Регистрираните безработни в бюрата по труда се увеличават през декември

0

Регистрираните безработни в бюрата по труда се увеличават през декември на годишна и на месечна база, сочи последният анализ на социалното министерство.

По данни на Агенцията по заетостта  през декември миналата година регистрираните безработни в бюрата по труда се увеличават на годишна и месечна база, като достигат малко над 158 хиляди. В сравнение с декември миналата година, ръстът е от 4 хиляди, или 0,2 процентни пункта.

В последният месец на годината регистрираната безработицата достига до 5,6 процента.

Данните за декември сочат, че в 9 области регистрираната безработица е по-ниска от общата за страната. Най-малко са безработните в София град – 1,6%, Варна 3,6%, Перник 4,0%. Най-високо е равнището на безработица в областите Видин – 15,1%, Монтана – 12,7%, Силистра 11,3% и Враца – 10,8%.

През декември безработните от всички наблюдавани групи в неравностойно положение на пазара на труда отбелязват увеличение на годишна база – младите до 29 години с 2,3%, хората без квалификация – с почти 5%, като достигат 88 хиляди. Продължително безработните също нарастват с 12% и вече са 34,5 хиляди и безработните над 50-годишна възраст се повишават с 2% и са 65 хиляди.

За цялата 2023 г. постъпилите на работа са 154 хиляди, като по-голямата част от тях – 140 хиляди – на първичния пазар на труда. 

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече