Ресторантьори настояват за държавна помощ със задна дата

0

Българската асоциация на заведенията (БАЗ) и Сдружението на заведенията в България (СЗБ) излязоха с общо отворено писмо към евентуалното ново коалиционно правителство и все още действащото към момента служебно такова, в което настояват за осигуряване на държавна подкрепа със задна дата – от въвеждането на „зеления сертификат“. 

Целта на такава подкрепа е да се спасят представителите на малкия и среден бизнес в страната, които все още с оцелели въпреки „цените на тока, намаленото в пъти потребление и 100% разходи“ в условията на частичен локдаун. Според двете организации малкият и среден български бизнес е поставен на колене. 

БАЗ и СЗБ отбелязват, че в сегашния си вид мярката 60 на 40 е напълно недостъпна. Според тях спад на оборота с 30 или 40% в сравнение с 2019 г. на практика означава фалит. Двете организации посочват, че грантовете са спрени, а техният бизнес няма реален достъп до кредити от Българската банка за развитие, докато държавната подкрепа за техните служители е нулева. Те отново настояват, че докато все още важи „зеленият сертификат“ е изключително важно той да бъде въведен и за държавната и общинската администрация, където има огромна концентрация на хора. 

„Очакваме от вас ясна финансова политика по отношение на сектор туризъм, пакет от мерки за запазване заетостта в сектора, подпомагане и осигуряване на кредитни програми за възстановяване на бизнеса, план за справяне с инфлацията и високите цени на тока“, посочват БАЗ и СЗБ в отвореното си  писмо, 

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече