Риши Сунак „дава всичко от себе си“ за нова Брекзит сделка за Северна Ирландия

0

Британският премиер Риши Сунак заяви, че дава всичко от себе си този уикенд, за да осигури нова Брекзит сделка за Северна Ирландия.

В интервю за „Сънди таймс“ Риши Сунак заявява, че иска да покаже, че Брекзит работи във всички части на Обединеното кралство. „Има недовършена работа по Брекзит и аз искам да я свърша“, посочва Сунак.

Британският премиер допълва, че „идеята ЕС да може да налага закони на Северна Ирландия, без провинцията да има думата, е неприемлива“ и че осигуряването на стабилност за хората там е от ключово значение.

От Даунинг стрийт официално обявиха, че се водят много позитивни преговори с Брюксел. Политически наблюдатели на Острова смятат, че сделка по Протокола за Северна Ирландия може да бъде обявена още в понеделник, макар и Сунак да казва, че има още много работа по въпроса.

Ирландският премиер Лео Варадкар заяви, че сделката е почти готова.

Протоколът за Северна Ирландия, който урежда търговските отношения след Брекзит, бе договорен от бившия премиер Борис Джонсън, но е постоянен източник на напрежение.

Северна Ирландия продължава да следва някои закони на ЕС, защото остана част от общия пазар, така че стоките да могат да преминават свободно през твърдата граница с Република Ирландия без проверки.

Вместо това стоките, пристигащи от Англия, Шотландия и Уелс, се проверяват при пристигане в северноирландските пристанища.

Определени кръгове, включително Демократичната юнионистка партия, смятат, че това откъсва провинцията от останалата част на Обединеното кралство и оказва влияние върху търговията. По тази причина юнионистите блокират съставяне на правителство в Белфаст.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече