Русия с нов антирекорд – за пръв път от началото на пандемията над 1000 починали за 24 часа

0

Русия отчете днес 1002 починали от КОВИД-19 в рамките на последните 24 часа, надхвърляйки за пръв път от началото на пандемията прага от 1000 жертви за денонощие, в момент, когато ваксинационната кампания в страната е в мъртва точка, предадоха световните агенции.

По официални правителствени данни броят на новозаразените на дневна база е бил 33 208, което също е рекорд за трети пореден ден.

Така общият брой починали вече е 222 315, а броят на заразените – 7 958 384, посочва Ройтерс.

Най-новият скок е регистриран в момент, когато напълно ваксинираните руснаци са едва 31 процента (по днешна информация на специализирания сайт Gogov), в обстановка на обществено недоверие и при положение, че Русия е най-тежко засегнатата от ковид държава в Европа.

Коронавирусът се разпространява докато здравните мерки на правителството остават ограничени, въпреки че някои региони отново въведоха задължително представяне на КюАр код за достъп до обществени места.

Кремъл, загрижен да запази икономиката, отказа да въведе значителни ограничения в национален план, като същевременно определя като „неприемлив“ ниския брой ваксинирани.

Основната ни мисия е да намерим баланс между прекъсването на веригите на зараза и поддържането на условия, позволяващи на икономиката да продължи да работи, а хората да продължат да печелят пари, заяви в понеделник говорителят на Кремъл Дмитрий Песков.

От 2014 г. руснаците са изправени пред спад в жизнения стандарт, който подкопава популярността на управляващите, отбелязва АФП.

Тази седмица Кремъл увери също, че здравната система е в състояние да обхване растящия брой болни.

В четвъртък Песков каза, че от началото на пандемията Русия е натрупала опит и „цялата здравна инфраструктура е мобилизирана“. Днес има повече технологии за лечение, повече медицинско наблюдение и инфраструктурен капацитет, допълни говорителят.

Властите хвърлят вината за настоящата ситуация върху поведението на руснаците. Министърът на здравеопазването Михаил Мурашко отдава случващото се „на първо място на поведението на населението и на недостатъчната ваксинация“, въпреки наличието на няколко руски ваксини.

Освен от ниския процент ваксинирани разпространението на вируса е улеснено и от масовото незачитане на здравните мерки.

Над половината от руснаците не смятат да се ваксинират, според независими допитвания.

От началото на пандемията официалният брой на починалите от ковид е 222 315 – най-голямо число в Европа, въпреки че властите са обвинявани в занижаване на мащабите на пандемията в страната.

Руският статистически институт „Росстат“, който използва по-широка дефиниция за определяне на смъртните случаи, свързани с коронавируса, посочва, че жертвите са над 400 000.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече