Санитарите от Видин готвят гладна стачка

0

За гладна стачка се готвят санитарите в Центъра за спешна медицинска помощ (ЦСМП) във Видин. Това съобщи д-р Иво Георгиев, председател на синдикат „Здравеопазване“ към НС „Защита“ на пресконференция днес в Регионалния пресклуб на БТА във Видин.  линейка

В пресконференцията участваха Красимир Митов, председател на Национален синдикат „Защита“, санитари, медицински лица и работещи в ЦСМП -Видин, Кула, Белоградчик, Брегово и Димово.

Причината готовността им да обявят щафетна гладна стачка са неизплатените допълнителни средства за работа на първа линия. 16 са санитарите, които работят в ковид условия в петте филиала на ЦСМП във Видинско и те протестират срещу липсата на допълнително заплащане, каза д-р Георгиев. Той уточни, че за година и половина на санитарите само веднъж са изплатени по хиляда лева, през декември 2020 за работа в ковид среда.

Красимир Митов съобщи, че видинският ЦСМП е единственият в страната, който не заплаща полагащите се средства на санитарите поради отказ на директора на Центъра д-р Станислав Поломски. Директорът е отказал допълнителното заплащане на санитарите, въпреки разпорежданията на двама здравни министри, допълни Митов. Той уточни, че днес следобед отново ще имат среща на ръководството на Спешния център със синдикат „Защита“ с настояване за изплащане на дължимите средства, за да не се стига до гладна стачка.

Първият, който заяви, че започва гладна стачка е д-р Иво Георгиев. Той уточни, че ако днес следобед не се стигне до разрешаване на конфликта, започват гладната стачка и в четвъртък протестите на медиците и санитарите ще продължат в столицата.

Исканията на санитарите се подкрепят и от медици, шофьори и работещи в Спешния център във Видин.

Милена Лилова, санитар във филиала на Центъра в Кула обяви на пресконференцията, че санитарите получават минималната работна заплата от 650 лв и че работят при лоши условия на труд. Те обясниха, че посрещат пациенти с различни болести, включително и такива COVID-19, но нямат време да поставят предпазни облекла. Санитарите от ЦСМП очакват да им бъдат изплатени парите за работа „на първа линия“ в условията на COVID-19, за де не се стига до крайни действия и гладна стачка.

Директорът на Центъра за спешна медицинска помощ д-р Станислав Поломски каза за БТА, че вече е постигнато споразумение парите за работа в ковид условия да бъдат заплащани и на санитарите. „Проблемът да не ги платим беше писмо-запитване на санитарите и синдикат „Защита“ преди година и половина до предишното ръководство на министерството и от там им отговориха, че нямат право. Прокуратурата ме проверява по този казус и тя стигна до същото становище. В момента има нова методика и по нея има начин да им да се дадат парите.“ допълни д-р Поломски.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече