Санкциите от САЩ са знак за недоверие към България

0

Службата за контрол на чуждестранните активи към Министерството на финансите на САЩ наложи санкции на три български лица за значителната им роля в корупцията в България, както и на принадлежащи им общо 64 компании. Това се казва в съобщение на сайта на Американското финансово министерство. 

Мерките са насочени срещу Васил Божков, представен като „известен български бизнесмен и олигарх“, Делян Пеевски – „бивш депутат“, и Илко Желязков, бивш заместник-ръководител на Държавната агенция за технически операции.

Някои анализатори разчетоха този акт като снемане на доверието от управлението “Борисов“.

Темата коментира в “Нашият ден“ политологът Антоний Тодоров:

Настина малко ни изненада това решение. Честно казано, го очаквахме преди това, когато САЩ наложиха такива ограничения на един съдия. Така и не се разбра кой знае колко и за какво беше, но все едно, тогава очакванията бяха, че ще бъде някоя по-видна фигура, свързана с различни корупционни практики или неприемливи действия в правителството.

Но това не се случи, случи се сега. Определено е знак за недоверие към нашата страна, която не успява сама да се справи с толкова съществени въпроси.

Сигурен съм, че ще има последици, включително във вътрешен план.“

Васил Божков се надява скоро да се завърне в България

„Не бих третирал г-н Божков, още повече в неговия политически проект, като нещо повече от защитна реакция.

Видяхме колко много бизнесмени в България се пробваха да създават свои бизнес партии, да влизат в политиката. И в крайна сметка тези партии да лобират за едни или други свои частни интереси.

Завръщането на Васил Божков за момента не изглежда вероятно, защото, ако той просто реши да се върне, със сигурност ще бъде арестуван, защото има поредица от обвинения срещу него.

По интересното е друга, защото той отправи едно много сериозно обвинение, за дадени подкупи към 60 млн.

Той го каза, че ги е давал чрез Владислав Горанов към Бойко Борисов. Той назова лидери. Дали Американското правителство има предвид някой от двамата, това ми е трудно да кажа.“

Нинова заяви, че политическия лидер не е тя

„Хубаво е тя да го обясни – защо го заявява. Защото не всички политически лидери тръгнаха да правят такива заявления.

Изключително проблематично е днес да се признават някакви по-близки отношения с бизнесмени като Васил Божков. Защото, знаем, той беше много близък до ГЕРБ и до Бойко Борисов и изведнъж се превърна във враг номер едно.

Става въпрос за една цяла система, при която има наши бизнеси и  не наши. Бизнеси под крилото на властта и такива, които не са под неговото крило.

Една такава система би трябвало да прекрати своето съществуване. Това е въпросът на дълбоката реформа.“
Слави ТрифоновСлави Трифонов

Слави Трифонов –  “Не санкциите на САЩ ще променят България, а събудилото се гражданско общество“

„Поведението на ИТН продължава да е същото, каквото беше и в навечерието на изборите от 4 април. Присъствие в социалните мрежи, почти никакво присъствие в други медии, освен телевизията.

Изглежда това печели подкрепа сред една част от обществото. А и не малко хора привиждат в партията на Слави Трифонов един глас на протеста.

ИТН е изправена пред огромното предизвикателство да отговори на очакванията след следващите избори. Да състави правителство, което да изведе страната от тази все по-задълбочаваща се криза.

Има очаквания и ако те не отговорят на тях, ще бъде срив за партията и избирателите ще се ориентират неясно към какво, но може и към откровено опасни политически субекти.“

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече