Сарафов със сигнал срещу Гешев в прокуратурата

0

Заместник главният прокурор Борислав Сарафов е подал сигнал срещу главния прокурор Иван Гешев в Софийската градска прокуратура, предаде „Хоризонт“.

В него се излагат твърдения за действия на обвинител номер едно, които заместникът му иска да бъдат проверени, за да се установи налице ли са данни за извършено престъпление. От Градската прокуратура потвърдиха, че такъв сигнал е получен и обясниха, че предстои чрез системата за случайно разпределение на делата да бъде избран наблюдаващ прокурор.

Борислав Сарафов иска проверка на Гешев за нерегламентирано събиране на информация. Става дума за запис на телефонен разговор на главния прокурор с член на Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет, направен от самия Гешев.

Иска се и проверка за евентуално длъжностно престъпление по повод казаното от Сарафов вчера, че обвинител номер едно от 2021 година ползва почивната база на прокуратурата в Боровец като семейно жилище и редовите прокурори нямат достъп до „Къщата на регентите“.

Заместник главният прокурор иска от Софийската градска прокуратурата да провери и дали Иван Гешев не е извършил престъпление срещу правосъдието с изнесената от самия него информация по време на изявлението си вчера за разговор с наблюдаващия прокурор по хода на т.нар. дело „Барселонагейт“.

Едномесечен срок ще има избраният на случаен принцип прокурор, за да прецени налага ли се възлагането на проверка. Ако прецени, че – да – ще има още два месеца, за да реши съдържат ли в сигнала на Борислав Сарафов данни за извършено престъпление.

По наша информация заместник главният прокурор ще сезира и Висшия съдебен съвет да провери не е ли извършил с тези свои действия Иван Гешев и дисциплинарно нарушение.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече