САС отхвърли искането на Брендо да лежи в наш затвор

0

Апелативният съд в София потвърди изцяло разпореждането на Софийския градски съд, с което е отхвърлено искането на Евелин Банев – Брендо да изтърпява в България ефективните присъди, които са му наложени от съдилищата в Италия и Румъния заради наркотрафик.

Магистратите посочват, че искането на Банев да излежава присъдите си тук може да се разглежда само ако той се намира на територията на страна-членка на ЕС, тъй като е свързано с налагане на ефективни присъди в рамките на тези страни.

Според официалните данни, Банев се укрива след произнесената у нас 6-годишна ефективна присъда спрямо него. В тази връзка през 2018 г. той е бил обявен за общодържавно издирване, а впоследствие спрямо него е издадена Европейска заповед за арест. Обявен е с Червена бюлетина и за международно издирване и временно задържане с цел екстрадиция за Република България в случай, че се открие на територията на която и да е държава – членка на  Интерпол. Междувременно Брендо беше арестуван в Украйна. Той е бил задържан там от 8 до 21 септември 2021 г. След това го пуснаха с решение на съда, защото е украински гражданин. След това местонахождението му е неизвестно.

От така събраните данни апелативните магистрати правят извод, че Банев не се намира на територията на България, още повече че при първото негово легално влизане на територията на България, следва да е задържан фактически и отведен на място за изтърпяване на наказанието „лишаване от свобода“ по влязлата в сила присъда на Софийския градски съд.

По тези причини молбата на лицето е недопустима, а производството по нея се прекратява. Определението на САС е окончателно и не подлежи на обжалване и протест.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече