САЩ увеличават приема на бежанци

0

Американският президент Джо Байдън обяви, че увеличава приема на бежанци в страната след критики за намерението му да остави максималния брой на наложени от президента Доналд Тръмп нива. Решението е да бъдат приети най-много 62 500 бежанци в страната тази година. При Тръмп максималният брой бе 15 000.

В изявление, разпространено от Белия дом, Байдън посочва, че промяната премахва исторически ниския брой за максимум бежанци от предишната администрация – брой, който „не отразява ценностите на Америка като нация, която приветства и подкрепя бежанци“.

По време на предизборната си кампания Байдън обеща завръщане към по-традиционни американски ценности, но увеличаването на търсещите убежище мигранти по южната граница доведе от промяна в посоката от администрация. От Белия дом миналия месец заявиха, че възнамеряват да се запази поставеният от Тръмп таван на бежанци през тази година. Това доведе до остра критика от защитници на човешките права и съпартийци на президента демократ.

Сега новата мярката на Байдън бе приветствана от контролираната от демократи комисия по международни отношения в Сената, чийто председател Боб Менендес заяви: „Това е важна стъпка за продължаване на носещата гордост двупартийна традиция за осигуряване защита за бежанците посредством презаселване“.

В същото време в изявлението на държавния глава се посочва, че администрацията не очаква тази година да се стигне до прием на поставения нов максимум от 62 500 бежанци.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече