Сблъсъци в НС след декларации за вчерашния арест

0

С крясъци и сблъсъци на ръба на физическото насилие започна работният ден в НС. Обявена бе 15-минутна почивка, за да се охладят страстите. 

Политическите декларации по повод снощната полицейска акция очаквано предизвикаха голямо напрежение. До сериозен словесен сблъсък се стигна между депутатите от ГЕРБ и БСП по време на изказването на Георги Свиленски от парламентарната трибуна, когато той заяви, че всеки един от групата на ГЕРБ е съпричастен към случващото се. Думите му, че 12 години се е извършвало покушение срещу демокрацията и е било упражнявано насилие като форма на управление предизвикаха бившите управляващи.

Парламентарният контрол стартира с декларация от ГЕРБ-СДС, осъждаща акцията в дома на Бойко Борисов. Прочете я депутатът Даниел Митов.

„След като лидерът на най-голямата опозиционна партия и довчерашен министър-председател може да бъде обект на беззаконие, какво остава за останалите граждани, които не желаят да приемат празното самохвалство, непрекъснатото лъготене на правителството, нарушеният консенсус за финансова и макроикономическа стабилност, провалът с европейското финансиране, далаверите в енергетиката, феодализацията на институциите и общото усещане, че никой не носи отговорност за управлението. Това са само малка част от щетите, нанесени от правителството, без то да има ясен план и програма за управление. Страх ме е да си помисля какво щеше да бъде, ако Мнозинството имаше кохерентна идеология и системен подход.

В навечерието на операция „Барбароса“ Хитлер заявява: „Трябва само да ритнем вратата и цялата прогнила структура ще се срути“. Вероятно Путин си е мислил същото в навечерието на инвазията в Украйна. Вместо това обаче се случи същото като във Втората световна война -„структурата“, вместо да се срине, се стегна от удара и в момента надделява. Подозирам, че и вашето правителство си е казало същото за ГЕРБ в навечерието на удара по Борисов, но и този път историята ще се повтори и те ще видят, че вместо да ни срине, този подмолен удар ще стигне и мобилизира опозицията както никога преди.

Призоваваме за протест всички български граждани, които вярват в демократичните принципи и в това, че българското общество трябва да бъде единно и сплотено във времена на предизвикателства.

От днес всеки ден парламентарната група на ГЕРБ с всички законови средства ще работи за предизвикване на предсрочни парламентарни избори, които са последната възможност за нормализиране на политическата ситуация и изход от задънената улица, в която настоящото управление вкара в България. Бог да пази България!“.

От „Продължаваме промяната“ също се обърнаха към българското общество. Лидерът Андрей Гюров беше освиркан бурно от депутатите от ГЕРБ с викове „оставка“. Гюров каза: 

„До момента не сме видели неправомерни действия от страна на МВР. Очакваме, че полицията има достатъчно основание информация, че е събрала нужните доказателства, за да подкрепи действията си. Поради дългото бездействие и липса на резултати по множеството подадени сигнали обаче имаме своите опасения спрямо прокуратурата“.

От ДПС заявиха, че всичко чуто до момента се основава на предположения. Йордан Цонев каза:

„Не знаем на какво основание е извършена снощната процедура“

На влизане в парламента народните представители бяха изключително пестеливи откъм коментари, но все пак някои от тях изразиха мнението си. Едни не скриха удовлетворението си от случилото се снощи, а други недоволстваха.

Виктория Василева – зам.-председател на ПГ на ИТН определи станалото като:

„Едно добро начало. Много се надявам обаче да са изпипани добре всички процесуални действия, за да не гледаме пак филма: „Ние ги хващаме, те ги пускат“. Чувството ни на справедливост толкова отдавна не беше подхранвано с нещо подобно, че дори ни е трудно да се зарадваме“.

Председателят на Парламентарната група на БСП Георги Свиленски отказа коментар в очакване на официални изявления. Чуйте с какви аргументи:

„Коментари след официална информация, благодаря ви! Ще има официално изявление“.

Христо Иванов заяви, че „Демократична България“ ще настоява за спазване на закона, но предупреди, че има структурен проблем 

„Прокуратурата и в момента се оглавява от човек, който е в много близки отношения с ГЕРБ – главният прокурор Иван Гешев. От тази гледна точка моят призив към него е да подаде оставка, за да осигури възможност на колегите си от прокуратурата да докажат именно това – че ще работят само по закон“

Според лидера на „Възраждане“ Костадин Костадинов няма нищо необичайно в ареста на Борисов. Той попита:

„С какво примерно неговият бивш ортак и съдружник в управлението Каракачанов е по-различен“. 

Съпредседателят на ДБ Атанас Атанасов напомни, че преди години е бил арестуван от Борисов:

„Аз много бих се изненадал, ако прокуратурата го задържи. Ние знаем, че те с Гешев се пазят гръб в гръб. Като шеф на Вътрешната комисия нямам никаква информация, от телевизията разбирам за това, което се е случило. Другата седмица на заседание на Вътрешната комисия ще извикаме ръководството на МВР да запознаят народните представители с всички обстоятелства, защото в крайна сметка става въпрос за лидер на опозиционна партия и трябва да се проверят всички факти, да не се допуска злоупотреба с власт“.

Александър Дунчев от „Продължаваме промяната“ каза:

„Както заявихме миналата седмица, трябва да започваме отнякъде, защото хората няма да ни чакат. Както виждате, вече не съм единственият –  щом и лидерите на ПП излязоха да се борят за справедливостта и закона в България, значи нещата тръгват. От политическа гледна точка, трябва да се търси отговорност от най-високото ниво. Не да гоним обикновените хора на най-ниско ниво, а на най-високо. Оттам тръгват всички проблеми на нашата държава“.

Междувременно, председателят на парламента Никола Минчев заяви в кулоарите, че МВР си върши работата, а лидерът на „Възраждане“ Костадин Костадинов заяви, че има информация, че МВР разследва и други народни представители и техния имунитет трябва да бъде поискан.

Бившият здравен министър и депутат от ГЕРБ Костадин Ангелов съобщи, че се готвят още арести на техни министри.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече