Сербезова ще съди Хинков. Вижда в действията му спекулации, внушения и лични нападки

0

Няма формула на Сербезова, формула на Хинков или на Ангелов. Има една-единна формула в закона, така както е заложена от законодателите.“ 

Това заяви пред БНР бившият министър на здравеопазването проф. Асена Сербезова. Тя обясни, че не е имало как да не реагира, когато при нея е дошъл доклад за одита на „Информационно обслужване“ на електронната система за проследяване на лекарствата СЕСПА, че формулата за реекспорт на лекарства не е спазена.

Сегашният здравен министър проф. Христо Хинков отправя към нея критики, че е „в играта с реекспорта на лекарства“, за промяна в режима за реекспорт на лекарства, като в този процес по думите му „общественият интерес е нарушен“.

„Ако вие създадете вратичка по законов път, кого можете за накажете? Има 65% задоволеност на пазара, останалото се изнася“, твърди проф. Хинков в свои медийни изяви.

Ще го съдя„, декларира Сербезова в предаването „Преди всички“, като уточни, че „спекулациите предстои да се докажат в съда, тъй като той хвърля директни обвинения“.

„Аргументи и лични нападки са различни неща“, допълни тя. По думите ѝ Хинков използва „полулъжи, полуистини“ и внушения.

„Спекулации за 100, за 65, за формула на Сербезова – това предстои да се докаже в съда, тъй като той хвърля директни обвинения, защото той казва очевидно –  професор Сербезова е в играта с реекспорта. Първо, думата реекспорт се използва неправилно. Второ, каква е тази игра? Аз не знам, нека той да обясни на съдебните органи и да представи съответните доказателства“, изтъкна Асена Сербезова и допълни:

Всичко се проследява и за всичко има документи.“

Идеята за ускорен внос на лекарства при недостиг е добра, смята бившият здравен министър.

Цялостната лекарствена политика в последните години е довела до този недостиг. Не говорим за недостиг от 2-3 години. Всеки от нас търси лекарства“, коментира Асена Сербезова.

„Много често се предписват лекарства, които дори не са разрешени за употреба в България„, изтъкна още проф. Сербезова. По думите ѝ лекарите трябва да са наясно с терапевтичните алтернативи.

„Те трябва да бъдат информирани какво е налично в системата. Целият процес трябва да се дигитализира.“

От 2014 г. 3000 продукта са напуснали българския пазар, отбеляза тя във връзка с нежеланието на производители да присъстват на нашия пазар, което предизвиква дефицит на медикаменти.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече