СЗО: Мутиралият щам на коронавирус вече в 22 страни в Европа

0

Новият щам на коронавируса SARS CoV-2 (VOC) вече е открит в 22 държави в Европа, заяви директорът на Европейското регионално бюро на СЗО Ханс Клуге, пише БГНЕС. Както всички вируси и този на COVID-19 се е изменил и е напълно обяснимо безпокойството от възможното му въздействие. Вече 22 европейски държави от региона на СЗО са „домакини“ на новия щам, каза той.

Известно е, че новият щам се разпространява по-бързо. SARS CoV-2 (VOC) се среща при хора от всички възрасти, но децата не попадат в групата на повишен риск.

Новият вариант с времето може да замени други, както се случва във Великобритания и все по-често в Дания, подчерта Клуге.

Ваксинирането срещу коронавирус ще бъде стрес-тест за солидарност в Европа. Хората все още помнят недостатъците на тази солидарност, когато имаше недостиг на лични предпазни средства. Сега се стигна до ваксината срещу COVID-19. Световната здравна организация работи в всички държави по въпросите на солидарността, но „това ще бъде проверка за всички нас и особено за богатите страни, за да могат всички хора, които се нуждаят от ваксина, да я получат“, каза експертът.

Нито един регион не трябва да бъде изоставен, подчерта Клуге. Предвид ограниченото количество ваксини и нарастващия натиск върху здравната система, на първо място трябва да бъдат ваксинирани медицинските работници и най-уязвимите групи от населението.

По информация на Европейското регионално бюро на СЗО, през 2020 г. в 53 държави от региона заразяването с коронавирус е било потвърдено при 26 млн. души, от които са починали повече от 580 000.

В началото на 2021 г. повече от 230 млн. човека в европейския регион живеят в държави с наложена пълна изолация, а други са готови да обявят допълнителни ограничения следващата седмица.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече