Силна геомагнитна буря ни връхлита до часове

0

Aстрономите съобщават за очаквана геомагнитна буря, която ще ни връхлети на 11-12-ти ноември. Според данните от Националната агенция за океански и атмосферни изследвания на САЩ (NOAA), тя ще е от клас G2-G3. Възможни са смущения в комуникационните мрежи и дори прекъсване на интернета на места в Европа и Азия, а през нощта срещу 12-ти и над САЩ.

Очакват се и полярния сияния, като според прогнозите ще са видими и на по-ниска географска височина. Страните, които ще наблюдават сиянието са Германия, Полша, Дания и Скандинавските страни, както и Канада и северните щати на САЩ.

Магнитните бури са разделени на пет категории – G1 „слаб“, G2 „среден“, G3 „силен“, G4 „много силен“ и G5 „изключително силен“, пише Метео балканс. 

Причината за очакваната магнитна буря е отделената плазма от oгромна коронарнa дупка, която се образува на Слънцето. Коронарните дупки представляват отделна област, която възниква в резултат на това, че магнитното поле на Слънцето започва да се отваря и позволява на слънчевия вятър да излезе.

На ултравиолетовите изображения изглеждат тъмни, защото са относително по-студени и плътни плазмени образувания в горещата и силно разредена слънчева корона. По-хладната плазма, чийто състав е подобен на този в хромосферата. Това явление може да се образува за ден и може да се задържи в короната в продължение на седмици или месеци.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече