Скандал! Зам.-председателят на Българската търговско-промишлена палата Красимир Дачев подправял документи. Вижте какво крие

1

Зад всеки милион стои едно престъпление. Или повече от едно – поне при милионера Красимир Дачев има няколко във вид на фалшиви документи, с които е влязъл в управата на търговско дружество.

Представете си докъде е достигнала корупцията в България, щом в случая говорим не за мутра от кохортата на Братя Галеви, а за зам.-председателя на Българската търговско-промишлена палата…

Alarma.bg направи разследване, което разкри, че 72-годишният милионер прозира в афера с фалшифициране на документи, което според чл. 313 на Наказателния кодекс се наказва с килия до 3 години.

Ако трябва да разкодирате живота на „бизнес светилото”, трябва да тръгнете от неговото признание пред Светослава Рудолф в книжната поредица „Лица за милиони – Красимир Дачев” – че е взимал акъл от Тодор Живков и Пенчо Кубадински:

 – Тодор Живков виждал ли си го? Пенчо Кубадински?

– Да! Много неща си спомням, много. Аз съм ходил акъл да взимам от тях. По онова време те бяха презряни, низвергнати. Тогава, когато никой не искаше да ги вижда, аз си говорех с тях по

съседски за неща, които никъде нямаше да прочета и науча.

– Ходеше им на гости?

– Да, ходех да се обогатявам! Даже беше гордост за мен, че са ми обръщали внимание. Защото са хора с много висока камбанария, с висок хоризонт. Мъдри хора –  злепоставени и оклеветени. Много знаеха, много информация можеше „да се открадне“ от тях.

В този дух на обожание на комунизма стигаме до същината – ученикът на Тодор Живков изскочи като участник в тежко престъпление – невярно деклариране на обстоятелства при вписване като член на орган на управление и контрол на търговско дружество посредством фалшиви документи, разкри източникът от службите.

КАКВА Е СХЕМАТА

През периода 16.08.2004 – 29.06.2005 г. Красимир Банчев Дачев ЕГН 500222**** е бил председател на Надзорния съвет на „Международна банка за търговия и развитие“ АД (МБТР), която е обявена в несъстоятелност с решение на Софийския градски съд от 29.06.2005 г. и е заличена с решение на СГС от 17.08.2007 г. Към датата на заличаване на банката остават завлечени кредитори.

Въпреки буквата на закона след това Красимир Дачев е вписан като член на Съвета на директорите и представляващ дружество „Колобър Холдинг“ АД на 14.05.2013 г. въз основата на представена от него декларация по чл. 234, ал. 2 от Търговския закон, заверена на 25.04.2013 г.

Така хитрецът е вписан като член на Съвета на директорите и представляващ дружество „АРУС Холдинг“ АД на 02.04.2008 г. въз основа на декларация от 03.12.2007 г.

В тези свои декларации Красимир Дачев декларира под страх от наказателна отговорност, че не е бил член на управителен или контролен орган на дружество прекратено поради несъстоятелност, за период от две години, предхождащи решението за обявяване на несъстоятелността, ако са останали неудовлетворени кредитори. Къде е участието му в МБТР, където е бил дори председател на Надзорния съвет и как така е „забравил” да го спомене в декрларацията?

Красимир Дачев заема тези длъжности и към настоящия момен. В „Колобър Холдинг“ АД – до 17.11.2021 г. когато дружеството е заличено. Което не променя факта, че в това отношение Дачев е рецидивист. В същото време като юрист и специалист обяснява на колегите си от същите НС и УС на банката как те не могат да заемат такива длъжности. За него обаче проблем няма.

Освен това на 30.04.2018 г. заверява идентична декларация във връзка с преизбирането си за член на СД на „Свилоза“ АД на проведеното редовно ОС на акционерите от 20.06.2018 г.

Източникът обясни, че схемата повече от ясна и ако в България наистина има главен прокурор, пишман предприемачът е готов за изправяне пред съда:

Красимир Дачев е вписан като член на органите на управление на тези дружества чрез съставяне и използване на декларации с невярно съдържание, т.е., фалшиви документи, защото към датата на тяхното подписване и представяне в Търговския регистър Дачев не е имал правото да заема такива длъжности, защото е бил член на НС на банка, прекратена поради несъстоятелност.

При това – през период по-малък от две години, предхождащи решението за обявяване на несъстоятелността, вследствие на което са останали неудовлетворени кредитори.

Добре е да споменем, че в случая е налице състав на престъпление по чл. 313 от НК, който казва дословно следното:

Чл. 313. (Изм. – ДВ, бр. 28 от 1982 г.) (1) (Изм. – ДВ, бр. 10 от 1993 г., изм. и доп., бр. 92 от 2002 г.) Който потвърди неистина или затаи истина в писмена декларация или съобщение, изпратено по електронен път, които по силата на закон, указ или постановление на Министерския съвет се дават пред орган на властта за удостоверяване истинността на някои обстоятелства, се наказва с лишаване от свобода до три години или с глоба от сто до триста лева.

Дачев е рецидивист, Камата го осъди за лъжи в национален ефир

Подвизаващият се като бизнесмен Красимир Дачев, който е най-големия собственик на гора в България след държавата – притежава поне 60 000 декара, вече има присъда, показа проверката ни.

През 2013-а дървеният бос вкара Христо Стоичков в схема за облагодетелстване от българската гора. Дачев се изцепи с „новина” за конкурс от 2012 г., който уж бил предсрочно спрян, за да получи Камата 150 хил. тона дървесина.

Клеветата Дачев тиражира в две предавания „Тази сутрин” по bTV, като обвини футболиста, че участва в дървената мафия заедно с бившия депутат Емил Димитров.

Стоичков отвърна в типичен стил: „Аз ще ви съдя за това, че злоупотребявате с моето име. Не може с моето име да търсите известност на своята безизвестност”.

Делото за клевета се проточи във времето, но все пак през юли 2021-а Стоичков осъди Дачев за неимуществени вреди на стойност 25 000 лева.

Дачев трябва да плати и законната лихва от 18 октомври 2017 г., плюс разноски на стойност 2175 лева, от които 1000 държавна такса, 175 лева за експертиза и 1000 лева адвокатски хонорар.

1 Коментар
  1. […] Скандал! Зам.-председателят на Българската търговско-п… […]

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече