Скандал за заплати в парламента

0

С остри спорове, неколкократни прекъсвания на пленарното заседание и много критики към служебния кабинет депутатите приеха на първото четене промените в Закона за енергията от възобновяеми източници.

За гласуваха 142-ма, 46 бяха против, петима народни представители се въздържаха.

Почти половината от времето за обсъждане на законопроекта бе посветено на опитите на народните представители да задължат министъра на енергетиката Росен Христов да се яви в зала и да изслуша техните аргументи. На няколко пъти заседанието бе прекъсвано, за да бъде поканен, стигна се до специално гласуване за призоваването му.

Георги Свиленски поиска министърът да си върне заплатите, защото е внесъл – цитирам – некадърен законопроект. Двамата размениха остри реплики:

„Отговорността е Ваша. Мен щеше да ме бъде срам. Защото в крайна сметка Вие сте министър, Вие вземате заплата, а работата ще я вършат народните представители“, каза Свиленски.

А министърът му отговори:

„Законодателният орган на страната е Народното събрание. Така че крайно време е вие да почнете да работите. Ако някой трябва да си връща заплатите, със сигурност не е министърът.

Министър Христов обясни, че законът е трябвало да бъде приет още преди 3 години, още преди изтичане на срока 30 юни 2021 за внедряване на европейската директива. Целта сега е да се опрости издаването на разрешителни и да се насърчи изграждане на възобновяваеми източници, за да се развие секторът и да се постигнат заложените в ПВУ цели. Той призова за политическо решение, тъй като в законопроекта има много конфликтни точки.

Въпреки критиките бившият депутат и енергиен министър Делян Добрев призова законопроектът да бъде приет и напълно преработен преди окончателното му приемане.

Към призива му се присъедини и Рамадан Аталай от ДПС.

Депутатите решиха да удължат на 28 дни времето за приемане на предложения преди второ четене на законопроекта.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече